EeroAarnioMukavampiKoti1.jpg


Muotoilija Eero Aarnio kertoo valaisimistaan, miten niihin on syntynyt idea. Aarniolla itsellään on kotona jopa 27 erilaista valonlähdettä. Ja kaikki tietenkin omaa käsialaa. :)

Yksi omistakin suosikeistani on Nukkumatti. (<-- sopiiko se aikuiselle? ;)) Kuten arvata saattaa, se on ensisijaisesti syntynyt lapsille tarkoitettuna yölamppuna. Parhaiten valaisin sopii tietenkin pöytälampuksi makuuhuoneeseen, mutta miksei sitä voisi sijoittaa esimerkiksi olohuoneeseenkin?SwanNukkumatti.jpg

Nukkumatti on tällä hetkellä Kodin Ykkösessä plussatarjouksessa 199,90 euroa (norm. 249,90). Tarjous on voimassa 29.2.2012 asti.

Swan-valaisin syntyi, kun Aarnio halusi modernisoida perinteisen pöytälampun. Syntyikin oikein hyvännäköinen valaisin, joka sopii moderniin kotiin. Voisin helposti kotiuttaa Swaninkin. Se sopisi kivasti tulevan Bestån päälle olohuoneeseen. Tosin olen kaavaillut siihen Tuplakuplaa. ;)

Swania muuten käytetään esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentokentän vip-tiloissa!

Myös Swan on Kodin Ykkösessä plussatarjouksessa, sekin 199,90 euroa (normaali hinta 249,90) ja tarjous on voimassa helmikuun loppuun.VaasiTuplakupa.jpg

Vaasi-valaisin syntyi vahingossa Aarnion rouvan ansiosta. Aarnio lähti kehittelemään ideaa toistensa sisään sujahtavista kukkavaaseista. Maljakothan vievät inhottavan paljon tilaa, jos niitä on useampia. Tosiaankin rouva Aarnio sattui kääntämään Vaasin toisin päin ja tästähän syntyi idea valaisimeksi. Vaasi sopii hyvin vaikkapa ruokapöydän yläpuolelle. "Niitä voi olla siinä vaikka kolme vieretysten", Aarnio opastaa.

Vaasin saa myös plussatarjouksella Kodin Ykkösestä. Hintaa normaalisti 129,90 euroa maksavalla valaisimella on 99,95 euroa. Tarjous on voimassa helmikuun loppuun asti.

Oma suosikkini eli Tuplakupla on myös itse suunnittelijan suosikki. Tuplakuplasta ei pitänyt alun perin tulla ollenkaan valaisin, vaan lasiveistos. Tämä suunnitelma ei kuitenkaan onnistunut, sillä Tuplakuplan muodot olivat liian haastavat tuotantoa ajatellen. Näin Tuplakuplasta tuli valaisin ja materiaaliksi valikoitui polyeteeni.

Polyeteenissä (joka siis on muovia) on miljoonia mikroskooppisen pieniä kuplia, jotka jakavat valon ideaalisella tavalla. "Tuplakupla sopii erinomaisesti lattialampuksi", Aarnio suosittelee. Mutta tämänhän me tiesimmekin, eikö? :) Minä sijoittaisin S-kokoisen Tuplakuplan varmaan tulevan Bestån päälle ja sitä isommat lattialle. Kotonani on todellakin Tuplakuplan kokoinen ja näköinen aukko. :D

Tuplakupla koossa M näyttää olevan Kodin Ykkösessä 399,90 euroa eikä tarjouksessa.

Aarnio itse on sitä mieltä, että vasta valaisimet tekevät kodista intiimin ja kolmiulotteisen. Minä kyllä uskon tuohon, erilaiset valaisimet luovat tunnelmaa ja erilaisia pehmeysasteita valoon ja sen jakautumiseen.Onko teillä suosikkia Eero Aarnion valaisimissa? Onko teillä jotain jo kotona vai vielä ostoslistalla?

Vai onko joku toinen suunnittelija mielestänne vielä parempi kuin Aarnio?


Kuvat ja haastattelu: Mukavampi koti/Kodin Ykkönen