Parvekelasit puhtaaksi

Ihanat, puhtaat parvekelasit ilostuttavat taas silmää, kun sain ne tänään pestyä!

En tykkää sitten yhtään ikkunanpesusta ellei puhdasta lopputulosta lasketa. En ole sietänyt ajatusta siitä, etten saisi aikaiseksi täydellistä jälkeä. En myöskään pidä siitä, että projektissa, jonka pitäisi tehdä puhdasta jälkeä on niin paljon etukäteis- ja jälkisiivoustyötä; tarvikkeiden keräämistä, suojaamista, roiskeiden pyyhkimistä lattioilta ja vielä välineiden puhdistaminen. Näistä syistä ikkunanpesuun ryhtyminen on aina yhtä vaikeaa. Ostin viime kesänä Kärcherin ikkunapesurin testatakseni, jos sillä ikkunoiden peseminen sujuisi kivuttomammin ja vasta nyt sain sen kaivettua paketista.

whiteandfresh0995.jpg

 Asunnossani on kaksi ikkunaa, joissa molemmissa neljä pintaa + tuuletusikkunapinnat (4). Siihen vielä kaksi pintaa parvekkeen ovesta. Parvekelaseja on seitsemän ja lasituksen alla viisi valkoista laminoitua lasiruutua. Parvekkeen toisessa reunassa on myös lattiasta kattoon ulottuva laminoitu värilasi, jonka voi laskea kahdeksi pinnaksi keskellä olevan kaidepalkin takia. Mitähän se tekee pintojen kokonaismääräksi… 8 + 4 + 2 + 14 + 5 + 2 = 35. Ihan näppärä määrä näin pienessä asunnossa. 😉

whiteandfresh1000.jpg

Ikkunapesuri toimii siten, että ensin ikkuna pestään pesuaine-pyyhin -yhdistelmällä ja sitten kuivataan lasipinta kuivaimella. Monet ovat kehuneet pesuria näppäräksi ja hyvää jälkeä tekeväksi. Itseäni houkutteli ajatus raidattomasta lopputuloksesta ja siitä, ettei tarvitse lattioita kuivailla pesun jälkeen.

Eihän se ihan niin mennyt kuitenkaan kuin toivoin. Suihkutettava pesuaine ei edes kahdella pyyhkimiskerralla riittänyt putsaamaan lasia tai sitten kuivaus epäonnistui niin, että lasi näytti likaiselta. Kun olin muutamaan otteeseen pessyt yhden lasin ja saanut siihen kulumaan kohtuuttomasti aikaa, niin päätin pestä ikkunat tavalliseen vanhaan tapaan vesi-pesuaineseoksella ja käyttää kuivaamiseen tuota kuivuria.

whiteandfresh1001.jpg

Edelleenkään en ollut tyytyväinen lopputulokseen ja jotenkin kuivuri tuntui aika kehnosti toimivan. Jotta sai tarpeeksi hyvin vedet imettyä ikkunasta joutui tosi hitaasti liu’uttamaan laitetta ikkunaa vasten ja se alkoi käydä käsien päälle. Siltikään tulos ei miellyttänyt. Niinpä nappasin perinteiset ikkunapesuvälineet esille ja samalla myös jatkovarren, jotta tikkaat sain laitettua pois ja pestyä ikkunat ihan parvekkeen lattialta käsin. Tikkailla venkslaaminen ei muutenkaan ole kovin kivaa, kun asuu ylimmässä kerroksessa. Sen sijaan käytin noihin ”parvekekaidelaseihin”, sillä lastaa käyttämällä vedet olisivat valuneet alakerran parvekkeelle. Saatan ikkunapesuria vielä kokeilla, kun pesen kodin sisäpuolen ikkunoita. Parvekkeella lattian suojaus ei ollut tarpeen, mutta sisällä tilanne on eri laminaatin vuoksi.

whiteandfresh1007.jpg

Niin vaan sitten lopulta tuli perinteisin keinoin parvekelaseista taas puhtaat ja kirkkaat. Yllä näkyy hyvin ero puhtaan ja likaisen lasin välillä. Ammattilaisen jälkeä en toki saanut aikaiseksi, mutta olen silti tosi tyytyväinen enkä aio antaa pienten virheiden ja epäkohtien häiritä. Nyt saa nipottaminen riittää. Kokonaisuus on se, mikä ratkaisee. 🙂

Miten teillä hoituu ikkunanpesut? Pesurilla vai perinteisesti?

16 kommenttia “Parvekelasit puhtaaksi

 1. Perinteisesti hoituu. Ennen asuttiin maan tasalla niin oli helppo pestä, mutta nyt asutaan todella korkealla ja ilona on myös tuo lasitettu parveke. Koska itsellä korkeanpaikankammo ja anoppi taas rakastaa pestä ikkunoita niin hän onneksi matkusti Lapista saakka pesemään kaikki asuntomme ikkunat ♥

  1. Satu: Itsekin välillä toivon, että olisi joku, joka voisi hoitaa ikkunanpesun mun puolesta. 😉

 2. Ikkunoiden pesu on hirveää puuhaa! Meiltäkin löytyy tuo Kärcherin vempele, mutta ei se ole tehnyt siitä touhusta yhtään mielekkäämpää. Olen pessyt vasta vain parvekelasit, vaikka kaikki muutkin ikkunat kaipaisivat kyllä kipeästi pesua. Erityisesti olohuoneen ikkuna on melkeinpä harmaa, sillä se sijaitsee kadun puolella ja autojen nostattama pöly on tarttunut siihen todella tiukasti (edelliset asukkaat eivät ole pahemmin ikkunoita pesseet, niin kuin eivät ollet pesseet mitään muutakaan). Huh, pakko ottaa itseään niskata kiinni, ja pestä ikkunat vielä tämän kesän aikana, sillä muuten se vain jää :).

  1. Tiia: Mullakin on vaan parvekelasit pestynä. Täytyy yrittää kesän aikana pestä muutkin ikkunat. En vaan ole päättänyt vielä, suojaanko lattiat ja pesenkö perinteisesti vai yritänkö sisäikkunoihin vielä tuota pesuria. En oikein vakuuttunut.

 3. 40 vuotta on oma konstini on ollut "vettä vain ja Viledaa". Laitan sankoon tilkan etikkaa ja pisaran astianpesuainetta ja säämiskä pesee ja kuivaa ikkunan samalla kertaa. Kaikista helpoin konsti, jos ei ihan täydellisyyttä tavoittele. Minulla on kolmikerroksisessa omakotitalossa 32 avattavaa ikkunaa, mutta onneksi vain kahdet lasit eli neljä pintaa kutakin lasia kohti. Tiedän siis mitä ikkunoiden pesu on!

  1. anonyymi: Yli 60 ikkunapinnassa on varmasti pestävää, sitä ei voi kieltää! Moni tykkää enemmän perinteisestä pesutyylistä ja voi olla, että sillä tavoin on minunkin ikkunat pestävä ellei nyt jotain ihmeellistä valaistusta tapahdu tuon pesurin kanssa. 🙂

 4. Hih, mulla kans sama pesuri mutta son vielä paketissa, joten ikkunoitten pesu ois eessä, ja kaipaavakki kyllä kipeästi pesua, ei vaan saa aikaseksi, inhoan kans sitä touhua 😀 Mahtava tunne ko on puhtaat mutta se alotus murrr 😀 Ikkunapesualaa kyllä riittää ko on kolminkertaset lasit 🙂 Saa nähä miten minun käy, pesenkö ikkunat joku päivä pesurilla vai nakkaanko vesilintua sillä ja otan Sinin perusvehkeet käyttöön millä aiemminki pessy :)<br />
  Mutta onnellinen sie ko jaksoit pestä, hyvähyvä! :)<br />
  Kivaa viikkoa &hearts;

  1. MeänSatu: Heh, mullakin tuo pesuri oli paketissa vuoden. 😀 Perusvälineillä kyllä sai ikkunapinnan paljon nopeammin pestyä kuin pesurilla, joten ehkäpä jatkan vanhaan tyyliin. Voi kuitenkin olla, että vielä kerran kokeilen pesuria, kun on aika pestä asunnon sisäikkunat.

 5. Ikkunanpesu..aarggh! Meillä käytetään rullatolkulla talouspaperia ja jotain pullosta suihkutettavaa valmista ikkunanpesuainetta. Juu, ei ole ekologisin ratkaisu…Nojaa, talouspaperia menee kaikkiin ikkunoihin noin kaksi rullaa ja toimenpide tapahtuu kerran vuodessa. Että eipä se taida olla yhtään sen epäekologisempi ratkaisu kuin jokin ikkunanpesukone (joka ei edes toimi kunnolla) 🙂

  1. Vanha Jäärä: Kyllä se ikkunoiden peseminen sen verran ikävää touhua on, että jos sen saa tehtyä niin ei paljon ole väliä, kuluiko rulla vai kaksi talouspaperia. 😀

 6. Minulla on myös Kärcherin pesuri ja vaikka en silläkään täydellistä lopputulosta, niin on se minusta paljon helpompi kuin perinteinen menetelmä. Vaikka käytän pesuria, nin loppuviimeistelyn olen tehnyt sanomalehdellä hakkaamalla eli mahdolliset raidat pois.

  1. Annikka: Mä toivoin paljon tuolta pesurilta. Sitä piti vaan niin hitaasti liu'uttaa siinä lasin pinnalla, että olisi ollut käsi krampissa useamman ikkunan jälkeen. :/ Mut annan sille vielä ehkä uuden mahdollisuuden sisäikkunoiden pesun yhteydessä!

 7. Perinteisesti pesen ja inhoan joka hetkeä. 😀 Olen katsonut noita laitteita vähän sillä silmällä, mutta en kyllä jaksaisi tuollaista &quot;temppuiluakaan&quot;, joten taidan pysyttäytyä edelleen perinteisessä hommassa. 😀

  1. JonnaH.: Voi hyvin olla, että jatkossa minäkin pesen perinteisesti ikkunat. Kerran ainakin taidan vielä kokeilla pesuria ja jos ei sittenkään tunnu kivalta, niin turvaudun vanhaan tyyliin. Ei siitä ikkunanpesusta taida saada kivaa sitten millään! 😀

  2. Miten saa parveke lasituksen alapuolella olevien lasit pestyä? Eihän niitä saa auki?

  3. Tuovi Savolainen: Se onkin hankalampi juttu! Alaosat on joko pestävä vain sisäpuolelta tai sitten on hankittava varrellinen pesin ja kuroteltava kaiteen yli niin, että yltää pesemään lasin siltä ulkopuoleltakin. Itse jätin edellisessä asunnossa pesemättä, sillä lasista ei näkynyt läpi eli lika ei näkynyt.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *