Tomaatin kylvö

Kasvatin viime kesänä ensimmäistä kertaa kirsikkatomaatteja. Sain ystävältä valmiit taimet ja niitä sitten kasvattelin ja hoidin pitkin kesää. Satoa tuli loppukesästä kohtuullisesti. Ei pitkäksi aikaa omiin tarpeisiin, mutta muutamia annoksia sain ja vanhemmillekin riitti maistiaisia. Syksyllä otin viimeisistä tomaateista siemeniä talteen ja päätin, että jos vain keväällä riittää voimia ja mielenkiintoa kokeilen kasvattaa tomaatteja itse ihan siemenestä asti.

Olin ostanut valmiiksi kylvömultaa ja pieniä taimipurkkeja. Eilen sitten päätin pistää siemenet multaan. Tämä on nyt alustavasti vain pelkkä kokeilu, en uskalla luottaa siihen, että säilömäni siemenet itäisivät.

whiteandfresh9901.jpg

whiteandfresh9903.jpg

Nämä pienet taimipurkit ovat vain parin desin vetoisia. Minulta löytyi pitkä ja kapea muovinen säilytyslaatikko, johon purkit laitoin. Purkkien pohjassa on reikiä, joten alusta on tarpeen.

whiteandfresh9904.jpg

whiteandfresh9905.jpg

Purkit täytin puolilleen kylvömullalla. Tämän jälkeen kostutin mullan. Tähän sopii hyvin suihkepullo.

whiteandfresh9908.jpg

Multaan tein lyijykynän toisella päällä reiät, joihin tiputin siemeniä. Yhteen purkkiin neuvotaan laittamaan kaksi siementä. Saattoi jopa olla niin, että olisi pitänyt tehdä omat reiät molemmille siemenille. Minä tein hieman ylimalkaisesti ja sujautin yhteen reikään 2-3 siementä.

whiteandfresh.jpg

En tiedä, olenko säilyttänyt siemenet oikein. Laitoin ne syksyllä pilttipurkkiin ja purkin kaappiin.

whiteandfresh9910.jpg

whiteandfresh9916.jpg

Purkit laitetaan muovipussin sisään ja sitten sijoitetaan ne mahdollisimman lämpimään paikkaan – ei kuitenkaan suoraan auringonpaisteeseen. Sopiva lämpötila taimien itämiselle on kuulema noin 23 astetta. Itämisen pitäisi tapahtua 3-7 päivän aikana. Tämän jälkeen muovipussi kannattaa ottaa pois ja taimet voi sijoittaa ikkunan ääreen. 

Nyt vaan odotellaan mitä tapahtuu, jos tapahtuu. Mielenkiintoinen kokeilu ainakin, jos ei muuta. 🙂

Viime kesän tomaatinkasvatusprojektiin liittyvät postaukset pääsee lukemaan täältä.

2 kommenttia “Tomaatin kylvö

  1. Innolla odotan, miten taimien kasvattelu onnistuu! 🙂

  2. Tiia: Nyt on neljä vuorokautta mennyt eikä vielä pilkota mitään mullassa. Jäädään odottelemaan. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *