Perintöpellavat

Isäni säilytti tiukasti kaapissa äitinsä eli famuni kapioita. Ja jos nämä todella ovat kapioita ja tehty famun ja fafan kihlauksen aikana, ovat ne liki 100 vuotta vanhoja. Jos niiden tekeminen on aloitettu jo famun lapsuudessa (tytöt saattoivat aloittaa kapioiden tekemisen tosiaan jo lapsena), ovat ne vieläkin vanhempia. Arvostetuin materiaali kapioille – liinavaatteille, pyyhkeille yms. – oli tietenkin pellava. Sen tiedän, että käytössä nämä eivät ole olleet ainakaan famun kuoleman jälkeen eli noin 35 vuoteen.

whiteandfresh3.jpg

whiteandfresh7747.jpg

whiteandfresh7748.jpg

Halusin jotenkin tuoda vanhoja aikoja kotiin ja päätin, että näitä pellavapyyhkeitä voisin käyttää esimerkiksi juuri jouluisin. Siitäkin huolimatta, että isä ei antanut pyyhkeisiin koskaan kenenkään koskea. Varmaan halusi vaalia näitä, ehkäpä juuri minulle. Miksi ja kenelle muutenkaan? Kuka tietää?

Ripustin pari pyyhettä kylpyhuoneeseen. Sopii oikein hyvin ympäristöönsä vesihyasinttirahin ja oksien kanssa. Ovat myös todella imukykyisiä ja niihin on todella miellyttävä pyyhkiä. Ohuet punaiset raidat tuovat ripauksen joulunväriä.

whiteandfresh2.jpg

whiteandfresh7750.jpg

whiteandfresh1.jpg

Yhden pyyhkeen toin myös keittöön. Tässäkin on sopivasti joulunpunainen raita.

whiteandfresh7757.jpg

Tämä keittiöön sijoittamani pyyhe on paksumpi ja karheampi materiaaliltaan. Olen vasta alkanut tutustua kapioihin, miten ja millaisia suositeltiin tehtäväksi, joten en tiedä, mihin tarkoitukseen mikäkin näistä on tehty. Eri tarkoituksiin oli varmaankin eri paksuisia ja kokoisia pyyhkeitä. Yleensä yhtä tarkoitusta varten tehtiin kapioita tusinan verran. Näitä pyyhkeitä on 16.

Aion säilyttää näitä kaikella huolellisuudella ja rakkaudella. Aika mieletöntä, kun ajattelee, miten vanhoja nämä ovat. <3

2 kommenttia “Perintöpellavat

  1. Ihanat. Musta on kiva, että otit nämä käyttöön, sillä pellava vain paranee vanhetessaan ja vaikka vain joulun aikaan käytettynä, näistä on iloa pitkään. &hearts;

    1. JonnaH.: Halusin jotenkin tuoda nämä edes kausiluonteisesti käyttöön. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *