Kylpyhuoneen suursiivous

En olisi osannut kuvitella, miten paljon kaikenlaisia tunteita ja tuntemuksia siivoaminen voi saada aikaan. Ahdistusta, iloa, onnistumisen tunnetta, hämmennystä, kauhua, järkytystä, epätoivoa ja helpotusta. Nyt nämäkin kaikki elämän erilaiset tuntemukset on koettu pelkästään kylpyhuonetta siivoamalla. 🙂

CASA Blogien ja Sinituote Oy:n joulusiivouskampanja käynnistyi hetki sitten ja koska minulla on jo aika hyvä valikoima siivoustuotteita, valitsin itselleni vain muutaman tuotteen, jotka minulta ennestään puuttuivat. Mattoteippiharjan teille jo esittelinkin ja nyt esittelen kylpyhuoneen suursiivousprojektin, jota olen tehnyt pienissä pätkissä pitkin viikkoa (kuuma ja kostea kylpyhuone ei ole järin miellyttävä työympäristö). Tähän projektiin minut inspiroi pesuharja, joka minulta ennen tätä puuttui ja yllätysinspiraatiota sain Roosanauha-jynssäristä (+ laudepesurista), jonka sain lahjaksi Siniltä vuosi sitten. Nyt sen vasta kaivoin kaapista käyttöön.

whiteandfreshsini7.jpg

Ensimmäisenä söpö pinkki jynssäri kauniiseen käteen ja seinälaattasaumojen kimppuun. Saumoihin oli kertynyt hieman likaa, mutta ei järisyttävän paljon, joten puhdasta tuli kertajynssäyksellä.

whiteandfreshsini.jpg

Saumojen jälkeen pesin laatat laudepesurilla, joka on siihen oiva vempain.

whiteandfreshsini1.jpg

Lattiakaivon putsaamiseen kaivoin kaapista vanhan tiskiharjan, kumihanskat ja löysinpä varastoistani lattiakaivosuodattimiakin. Sellaisen laittaminen kaivoon oli hyvin fiksu veto, sillä en ollut edes tajunnut, miten paljon sotkua voi kaivossa tällaisella hiuslähtöisellä olla ja miten vähän loppujen lopuksi auttaa, että puhdistaa päivittäin hiukset vain kaivoritilän päältä. 😉

whiteandfreshsini2.jpg

Suurin järkytystä, epätoivoa ja häpeää aiheuttava juttu tässä siivousprojektissa oli lattialaattasaumojen jynssäys. Jynssäri oli kyllä näppärä ja harjasosa osui hyvin saumoihin, mutta se lika, joka saumoista lähti oli sanoinkuvaamatonta. Tässä kohtaa kysymykset vain suhahtelivat päässäni; Onko mulla näin likainen lattia? Oikeasti? Irtoaako näistä saumoista väriä? Voisiko tämä lika olla hiustenvärjäyksestä johtuvaa? Mitä edelliset asukkaat ovat täällä oikein tehneet? Vai olenko minä tehnyt? Apua!?

whiteandfreshsini3.jpgwhiteandfreshsini4.jpg

Jynssäsin lattialaattasaumat kertaalleen ja lopuksi pesin lattian pesuharjalla kahdesti. Tiedän, että silti likaa vielä irtoaisi, jos lähtisin jynssäämään uudelleen. Luulisi, että sitä olisi tajunnut, että kylpyhuoneen lattiakin täytyy säännöllisesti kuurata. Siitä huolimatta, että lattiaa käsittelee vedellä ja lastalla päivittäin. Tai ehkä juuri siksi en tajunnut? Tai en ole vain välittänyt? Tottakai lattia imee itseensä pölyä, likaa ja pesuainejäämiä! Toope mikä toope. 🙂

Nyt vaan jatkossa pitää jynssätä ja kuurata useammin, josko sillä saisi liiaksi pinttyneen lian irti. Toisaalta voisi lainata kaverilta höyrypesuria ja kokeilla, jos se irrottaisi likaa paremmin, minkä jälkeen perussiivous silloin tällöin olisi riittävä toimenpide.

whiteandfreshsini6.jpg

Yhteen kohtaan seinän laattasaumaa tuli pieni reikä. En tiedä, voiko tuosta mennä kosteutta jonnekin ja mitenkä tuon korjaisi vai tarvitseeko korjata? Lisäksi lavuaarin alla on tuollainen kalkkisaostuma(?)rinkula, josta aiemminkin olen täällä ohimennen maininnut. Ei lähtenyt pois tälläkään kertaa. Nämä tosin ovat pieniä juttuja, sillä rapatessahan aina roiskuu. Pääasia on kuitenkin se, että kylppäri on nyt pesty lattiasta kattoon ja puhdasta on. 🙂

whiteandfreshsini5.jpg

Seuraavaksi aletaan sitten sisustushommiin. Tällä hetkellä eteinen on täynnä kaikenlaista kylppärirojua, joka pitäisi sijoittaa takaisin. Olen kuitenkin jo ennen syksyä päättänyt, että kylppärin sisustukselle täytyy tehdä jotain, joten tässä kohtaa sen toteutan ja aionkin olla mahdollisimman tarkkana sen kanssa, että mitä tavaraa kylpyhuoneeseen enää varastoin. Kuvia kylppäristä sitten lisää, kun sisustus on kunnossa.

Vielä kiitos Sinille tuoteyhteistyöstä, joka avasi myös tällaisen pölvästin siivoussilmät! 😉

 

Yhteistyössä Sinituote Oy

14 kommenttia “Kylpyhuoneen suursiivous

 1. Siis täh! Tuo musta tuolla lattiasaumoissa on tuskin vain likaa kun on noin mustaa!? Olisko sitä sauma-ainetta sitten irronnut kun tuli se kolokin? Lähteekö sitä vieläkin jos jynssää lisää? Ohhoh. Mutta nyt on puhdasta! 🙂

  1. Jaana: Mä mietin myös, olisiko voinut olla osittain kyse lattian saumavärin irtoamisesta. Tuntuu tosi hurjalta ajatella, että oma kylppäri olisi noin likainen. :/ En ole viime viikonlopun jälkeen jynssännyt, mutta täytyy jossain vaiheessa taas jynssätä, josko se ajan kanssa siitä tasottuisi. Se kolo saumassa oli muuten seinässä ja noi liat lattiassa.

  2. Meillä on musta kylpyhuoneen lattialaatta ja saumaus. Siitä on lähtenyt päivästä yksi lähtien mustaa väriä saumoista. Eli likaa se ei ole vaan saumauslaastista lähtevää väriä. Ja sitä lähtee vielä 8 vuoden jälkeenkin.

  3. Kirsikka: Ooh! Tuon selityksen hyväksyn välittömästi. Kiitos! 🙂 Olisi ihana ajatella, että se on saumaväriä eikä likaa. ♥

 2. Huh mikä homma! <br />
  <br />
  Mä en ole uskaltanut pestä saumoja kuin pehmeällä sienellä, ettei niistä lähde paloja, tuntuu, että ne on nykyisin jotenkin haperosti tehty. Eihän ne sillä toki sitten täysin puhtaiksi lähde. Höyrypesuri taitais olla hellävarainen vaihtoehto. Tuosta reiästä ei ole haittaa, jos eristysmateriaali ja kosteussulku on alla kunnossa. 🙂

  1. JonnaH.: Jes, nyt sitten vaan toivotaan, että eristeet on kunnossa siellä sauman ja laatan takana. 🙂 Onneksi noita saumoja ei joka viikko tai edes kuukausi tarvitse olla jynssäämässä. Seinille luulen, että riittää kerran vuoteen. Lattiaan joudun nyt varmaan kyllä jynssäämään enemmän, että saan tuon pinttyneen lian pois – ellei kyse ole sitten saumaväristä.

 3. Wautsi ja apua… Mitenköhän meidän saumat… Täytyypä ostaa tuollainen jynssäri. Todella kauniit lattialaatat. Upeeta kun joulusiivous ainakin kylppärin suhteen tehty. :)<br />
  <br />
  <br />
  Ihanaa iltaa.

  1. Tiia K: Mä olen niin tyytyväinen, että kylppärin isompi siivous on nyt tehty. Eiköhän tässä silti vähintään kerran tule vielä lattia kuurattua. Haluan tuon mustan inhottavan lian (tai mitä lie onkaan) pois. 🙂

 4. Saumaus ei pidä vettä, vaikka olisi ehjäkin. Veden pitää pois rakenteista laatan alla oleva vesieriste, jota ei saa hangata vahingossakaan rikki, jos päältä on sauma-aine lähtenyt pois. <br />
  <br />
  Saumaus lienee melko huokoista, jos lähtee harjapesussa irti. En uskaltaisi noin kovaa jynssätä, jos paloja irtoaa saumasta. Sieni tosiaan lienee tarpeeksi hellävarainen niin kuin joku jo ehti mainitakin. <br />
  <br />
  Sinin siivoustuotteet ovat kyllä hyviä, mutta hyvällä pesuaineellakin on merkitystä. Saumausta ei saisi rapata, koska se murenee. <br />
  <br />
  Hyvän väriset laatat!

  1. VK: Täytyy olla jatkossa varovainen saumojen jynssäyksen kanssa. Onneksi seinälaattasaumoja ei varmaan tarvitsekaan kovin kovaa jynssätä, sillä ne eivät olleet tuhottoman likaiset. Lattiasauman luulisi olevan kestävämpää eikä siihen tosiaan tullut mitään jälkiä.

 5. Kannattaa kokeilla saumojen pesuun ruokasoodaa. Tulee puhdasta, eikä sisällä myrkkyjä kuten sinit, vänishit ja siligtbängit..<br />
  Käy siivoukseen, tahrojen poistoon vaatteista, hiusten pesuun, kahvi/tee tahrojen poistoon hampaista, ph-kuurina jne jne<br />
  Ottakaa vanhat hyvät kikat käyttöön, älkääkä vehdatko myrkkyjen kanssa, niitä ei vedenpuhdistusjärjestelmämme saa vielä puhdistettua vedestä, kuten ei lääkejäämiäkään.

  1. Arto: Kiitos vinkistä. Ruokasooda on varsin monikäyttöinen tuote, en ollut ajatellutkaan, että se sopisi laattasaumojenkin puhdistukseen. 🙂

 6. Pakko kommentoida vaikka tämä postaus onkin jo vanha, mutta tämä tuli mieleen äsken kun suursiivosin kylppäriä. Minulla on siis ihana MINTUNVIHREÄ kylppäri (edellinen asukas päätynyt kyseiseen väriin!) ja pestessä saumoista lähti runsaasti vihreää väriä. Eiköhän kyseessä siis ole saumauslaastista lähtevä väri eikä lika 🙂

  1. Mari: Kiitos kommentistasi, nyt on paljon helpompi ajatella, että tuo kamala musta väri oli tosiaan saumaväriä eikä likaa. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *