(Painonpudotus)pohdintaa

 Rehellisesti mitään salaamatta, mitään lisäämättä taikka muuttamatta 😉

Pudotin painoani vuoden 2012 aikana yhteensä noin 15 kiloa. Painoni nousi alun perin mittasuhteisiini nähden järkyttäviin lukemiin vuosien 2010 ja 2011 aikana. Syitä oli useita eikä varmasti pienimpänä niistä välinpitämättömyys itsestänsä huolehtimiseen ja ruokavalioon. Kyseiset vuodet ovat olleet elämässäni täynnä käännekohtia ja keskittymiskyvyn vei muut asiat ja itsestäni huolehtiminen jäi niiden varjoon.

IMG_20130422_111520.jpg

Painonpudotusprojektini aloitin tammikuun alkupuolella 2012 ja hissuksiin tiputtelin painoa. Pudotusvauhti oli maltillinen, noin puoli kiloa viikossa. Syksyllä paino pysähtyi ja tyydyinkin tarkkailemaan, että paino ei lähde nousuun, jos ei kerran laskuunkaan. Nyt viimeisten viikkojen aikana paino on aavistuksen noussut, mutta syksystä onneksi vain maksimissaan neljä kiloa. Hätää ei siis ole, mutta taitaa kuitenkin olla parempi ryhtyä jonkinlaisiin toimenpiteisiin.

IMG_20130423_161841.jpg

Painonpudotuksen tein pelkällä ruokavaliomuutoksella, söin vähemmän ja pidin kerran viikossa herkkupäivän, jolloin sallin itselleni levyn suklaata. Suklaa on herkuista ehdottomasti isoin paheeni ja sallimalla sen kerran viikossa pysyin todella hyvin ruodussa viikot eikä pahoja herkkuhimoja tullut. Aina pystyi sanomaan itselleen, että ”Kyllä sä kestät, perjantaina sitten taas” 😉

IMG_20130518_003226.jpg

Suosin laihdutettaessa ja muutenkin vähähiilihydraattista ja vähärasvaista ruokavaliota. Enemmän proteiinia ja vähemmän hiilareita. Hiilareiden kohdalla yritän aina valita sen paremman hiilarin eli nopeasti imeytyvän sijasta hitaasti imeytyvää. Suosin kaurahiutaleita, leseitä, siemeniä, rasvattomia ja maustamattomia proteiininlähteitä kuten raejuustoa ja rahkaa. Ennemmin proteiinipitoista tummaa pastaa kuin riisiä, hyvin vähän tai ei laisinkaan leipää eikä ainakaan mitään vehnäjauhoja sisältävää. Ellei ole jonkinlainen ”hätätapaus”.

IMG_20130627_215910.jpg

Mikään expertti en ruokavalion suhteen ole, paljon on opittavaa vielä ja hitaasti mutta varmasti tässä on useamman vuoden aikana oppinut juttuja. Siitä huolimatta syön epäterveellisesti. Ongelma ei ole niinkään epäterveellisissä ruoka-aineissa vaan ruoan määrässä ja monipuolisuudessa. Syön aivan liian vähän ja ruoka-aineiden valikoima on päivittäin hyvin suppea. Tästä johtuen uskonkin, että elimistöni on säästöliekillä ja siksi en laihdu vaikka en syö sen enempää kuin silloinkaan kun laihduin.

IMG_20130703_155107.jpg

Viimeaikaisia ongelmia terveellisen ruokavalion toteuttamisessa on ollut kolme; ruokahalun puute (vaikka olisi kuinka nälkä), jaksamattomuus ja kiinnostuksen puute ruoanlaittoa kohtaan sekä taloudelliset syyt. Näille syille on kaikille tehtävä jotain ja nyt olen tehnyt vakavaa ajatustyötä, kerännyt motivaatiota ja nyt päätin myös kertoa ongelmistani täällä blogissa teille lukijoilleni. Siitäkin huolimatta, että minut ”lynkattaisiin”. 😀

IMG_20130707_184144.jpg

Vaikein asia korjata, on taloustilanne. Olen toki aloittanut sen eteen työskentelyn, mutta se korjaantuu hitaasti. Olen jättänyt suurimman osan shoppailusta pois, maksan kertyneitä velkojani kuukausi kerrallaan ja pyrin tosiaan olla tekemättä enää lisää velkaa. En toki ole missään todellisessa konkurssissa, luottotiedot on tallella ja maksan aika säntillisesti laskuni enkä saa postia perintäfirmoilta. Ongelma on lähinnä tulojen ja menojen suhteuttamisessa. Tuloni ovat lähes olemattomat enkä ole välittänyt/osannut rajoittaa menojani tarpeeksi. Nolo tunnustaa, mutta myöntämisestähän alkaa parantuminen, eikö? 😉 Rahaa ei siis juurikaan laskujen jälkeen jää ruokaan ja hyvin harvoin on tilanne, että voisin vain kävellä kauppaan ja ostaa kaikkea hyvää ja terveellistä oman maun mukaan. Suurimman osan ajasta joudun vain tyytymään siihen, mitä saan ja siksi monipuolisen ruokavalion rakentaminen on vaikeaa, lähes mahdotonta. Siksi on sovellettava, kun ei aina pysty saamaan käsiinsä sitä mitä haluaa. Mahdollisuudet ovat siis kutakuinkin tässä siihen asti, kunnes velat pienenevät ja rahaa alkaa jäämään käteenkin laskujen jälkeen.

IMG_20130806_183349.jpg

Olen miettinyt, että voisin kokeilla muutaman vuoden takaista Go Jutta Go-dieettiä, joka siis perustuu Fitfarmin ja Jutta Gustafsbergin painonpudotusohjelmiin. Jossain vaiheessa näitä Go Jutta Go- ja Go Fat Go-dieettejä oli keväisin ja syksyisin ja ne olivat ilmaisia. Dieetti kesti neljä viikkoa ja piti sisällään tarkat ruokaohjeet ja treeniohjelmat. Ruokaohjeet tietenkin vuotivat jostain netin syövereihin ja sieltä ne sitten kopioin omiin arkistoihini. Muutama vuosi sitten kokeilin tätä itsekin, mutta en muista laihduinko. 😀 Nälkä ei dieetin ruokaohjeilla tullut, kun tunnollisesti niitä noudatti ja ajattelin nyt, että saisin elimistöni ehkä pois säästöliekiltä, kun söisin orjallisesti ohjeiden mukaan, jotka ovat vähähiilariset ja vähärasvaiset sekä pitävät sisällään tarpeelliset vitamiinit ja semmoiset. Ensin pitää vaan varmistaa, että saan neljän viikon ajan tarvittavat ainekset käsiini. En usko, että se on ollenkaan mahdotonta, koska ruokaohjeet ovat tiukat, mutta simppelit ja tarvittavat ainekset ei maksa maltaita. 🙂

Alla ruokaohjeet joka päivälle:

 

Go Jutta Go –dieetti

Aamupala:
-45g kaurahiutale, 100g rasvaton raejuusto, 1,5dl sokeroimaton mehukeitto
-omega 3 -kapseli x2

Lounas:
– 100g lihaa, 25g rasvaton raejuusto, 200g vihanneksia, 5g oliiviöljy

Välipala:
-maitorahka 250g, 100g pakastemarjoja
TAI
– 1kpl pro-fx lo-carp bar-prot patukka

Päivällinen:
– 100g lihaa, 40g riisiä TAI pastaa TAI 170g perunaa, 200g vihanneksia, 5g oliiviöljy

Iltapala:
– 250g maitorahka TAI 150g rasvaton raejuusto,
1dl sokeroimaton mehukeitto, 10g vehnäleseitä
– omega 3 -kapseli x2

– Lihoihin ei marinaadeja, maustaa saa, tonnikalaa saa syödä vedessä, lohta max. 2x/vko rasvaisuuden takia.
– Vihanneksiin käy ainakin kaikki ”vesipitoiset” ja vihreät vihannekset. Ei hedelmiä, eikä maissia hiilarimäärien takia.
– Vettä väh. 3l/pv, suolaa 2-3g/pv lisää. Pieniä määriä pepsimaxia suotiin juoda.
– Ei mielellään edes purkkaa, koska yksi pala sisältää sen 2-3kcal turhaa energiaa. Mutta jokainen päättää itse haluaako sitoutua haisuhenkeilyyn vai reputtaako siinä kohdin  INCLUDEPICTURE ”http://kiloklubi.fi/gfx/icons/smileys/smile.gif” * MERGEFORMATINET
– Jos jotain ruoka-ainetta on pakko korvata toisella, niin tsekatkaa kalorimäärien lisäksi myös koostumus (eli saman verran proteiinia sisältävää tavaraa tilalle).
– fast burnereita voi käyttää tehostamaan laihtumista.
– Treenin jälkeen välittömästi fast dietmix juoma naamaan (voi käyttää myös ateriankorvikkeena välipalan tilalla joskus).

Lisäksi muutamia tärkeitä asioita. Et laita suuhusi mitään, mitä ohjeessa
ei sanota. Pienellä napsimisella ja lipsumisella homma ei toimi. Joku
saattaa myös tietämättömyyttään syödä ohi, esim. tilaamalla kahvin sijaan
cafe latten ja siinä olikin sitten 100-200 kcal. Kastikkeita ja marinadeja
ei käytetä. Naudanliha voi olla paistijauhelihaa. Kala tonnikalaa vedessä.

Huomioithan myös nämä tärkeät asiat:

– Pyri juomaan vettä tasaisesti koko päivän ajan – minimissään 3 litraa.
Aamulla heti herättyäsi juo tyhjään vatsaan vähintään 0,3 litraa vettä.
Kahvia ja teetä voitte juoda entiseen tapaan, mutta ilman sokeria ja vain
tilkka rasvatontamaitoa tarvittaessa. –
– Ohjelmaan merkittu / tarkoittaa, että voit valita ruoka-aineen jota syöt,
ei siis niitä kaikkia!
– Painot tarkoittavat raakapainoja, eli siis puntaroidaan ennen keittämistä
tai paistamista.

– Ateriaväli minimissään 2 h ja maksimissaan 4h. Tämä on erittäin tärkeätä!
– Jos jokin ateria jää väliin jostain syystä, korvaa se Fast Dietmix 40 g
drinkillä.

Yllä olevan ohjeen on varmaan ruokaohjeiden perään kirjoittanut joku dieettiin virallisesti osallistunut, siksi kursivoin tekstin.

Koska olen tosissani tämän ja muutaman muun elämäntapamuutoksen suhteen, niin mielelläni ottaisin vinkkejä vastaan myös teiltä lukijoilta. Kritiikkiä saa myös toki antaa, vaikka uskoisin aika hyvin tiedostavani omat virheeni, ajatusvääristymäni ja akilleen kantapääni. En tarvitse pelkästään päähän paijausta ja kehuja (jaa niin mistä?! :D), mutta toivon toki asiallisia kommentteja. En myöskään kaipaa omista virheistäni johtuvasta taloustilanteestani sättimistä, sillä tällä hetkellä en pysty tekemään muuta kuin parhaani ja ajan kanssa korjaamaan tilannetta. Menneille en voi mitään, mutta nykyisyydelle ja tulevalle voin. Muutoin siis sana on vapaa ja kaikki palaute ja vinkit otetaan vastaan. Uskon, että voisin saada teiltä kallisarvoisia vinkkejä ja voimaa (jota tarvitsen todella!) toteuttaa muutosta kaipaavat asiat elämässäni.

IMG_20130808_222927.jpg

Vähän raskas aihehan tämä näin lauantai-iltaan on tai ylipäätään sisustuspainotteiseen lifestyleblogiin (vaikka kuuluukin lifestyle-osastoon), mutta kuten tiedätte, olen alusta asti halunnut olla täälläkin ihan kokonaan oma teeskentelemätön minäni. Toki raskaita aiheita pyrkii tuomaan blogiin mahdollisimman vähän, mutta joskus, kuten nyt tahdoin tämän asian pois sydämeltäni. Ja onhan tämä kuitenkin elämään kokonaisvaltaisesti liittyvä juttu. Ja sisustamiseenkin tietty liittyy toi talousosuus 😉

Eli kaikesta huolimatta mukavaa lauantai-iltaa kaikille ja kivaa viikonlopun jatkoa. <3

 

53 kommenttia “(Painonpudotus)pohdintaa

 1. Rohkea ja rehellinen kirjoitus. &hearts; &hearts; &hearts; Minun niksit tiedätkin jo valmiiksi (rutiinit ja excel :D) ja toivon että saat paljon kullan arvoisia vinkkejä myös lukijoilta, joista ehkä löytyy ne sinulle parhaiten sopivat vaihtoehdot. Kaikki muutos lähtee tiedostamisesta ja sen faktan kohtaamisesta että jotain on tehtävä elämän saamiseksi balanssiin. Se on omasta mielestäni se ikävin vaihe, totuuden katsominen silmästä silmään. Joten jos yhtään lohduttaa, niin mielestäni pahin on osaltasi jo ohi. 🙂 &hearts; Jatko on vain ajatusten ja tapojen hienosäätöä sellaiseksi, että lopussa kiitos ja ylpeys seisoo. Ja muista, että pyrit ajattelemaan mahdollisimman myönteisesti. Mikään teko tai onnistuminen ei ole liina pieni, etteikö voisi olla vilpittömän aidosti tosi ylpeä itsestään. Älä siis mieti että asiat muuttuvat liian hitaasti tai koe epäonnistumista siitä että muutos vie aikaa eikä ole helppoa. Ole iloinen ja tyytyväinen sekä ylpeä kaikista niistä yksittäisistäkin pikkujutuista, jotka ohjaavat elämääsi oikeaan suuntaan! &hearts; &hearts; &hearts; &hearts; Olet rakas! &hearts; &hearts;

  1. Miia: Kiitos tsempistä! Exceliä en varmaan jaksa alkaa pitämään, koen sen jotenkin vaivalloiseksi. Tiedostaminen on onneksi tehty ja nyt vaan pienillä askelilla eteenpäin. 🙂

 2. Irina, olet! &hearts; Itselläni on hyvin samanlainen tilanne ja olen jäävi neuvomaan sinua. Toivottavasti saat hyviä neuvoja. Jään seuraamaan kommentteja ja ehkä saisin itsekin apua tähän omaan tilanteeseeni.

  1. Sanna: Kiitos kommentistasi! Toivon, että me molemmat saataisiin asiamme järjestykseen, ja jos ei hetipian niin ajan kanssa, ilman katastrofeja. Jos keksit hyviä ratkaisuja omaan tilanteeseen, niin tulehan jakamaan niitä tännekin! Tämä on pitkä projekti eikä hyvät neuvot ole pahaksi. 🙂

 3. En ole ennen uskaltanut tänne kommentoida. Blogisi löysin keväällä ja kahlasin sillä istumalla kaikki postaukset läpi. Minusta tuntuu että olet hurjan rohkea. Kirjoitat ihania juttuja ihan tavallisesta elämästä. Moni haluaa varata bloginsa vain positiivisille asioille, ymmärrän sen. Kuitenkin se välillä tavallaan vääristää ainakin minun ajattelua. Jotenkin sitä miettii, että miksi jonkun elämä on pelkkää kuohuviiniä ja käsilaukkuja. Minun elämä taas on pitkiä työpäivä, sateessa kastumista ja epäonnistuneita päätöksiä. En minä nyt sitä tarkoita, että toisen epäonnesta jotenkin nauttisin. Mutta välillä on vain ihan voimaannuttavaa huomata, että kaikilla meillä on ristimme kannetavana. <br />
  Kiitos tästä kirjoituksesta ja kaikista muistakin. Sinulla on ihana blogi, olet ihanan positiivinen mutta kuitenkin realisti. Näitä juttuja on kiva lukea. Välillä iloisia, välillä surullisia. Toivoisin kovasti että jatkat samaa rehellisen avointa linjaa blogissasi. Se tekee tästä aivan ainutlaatuisen. Tavallinen ihminen kirjoittaa tavallisia juttuja meille muille tavallisille. Sanon tämän yhtään väheksymättä, suurella kunnioituksella. Oikein hyvää jatkoa sinulle, asiasi kyllä järjestyvät. Olet huipputyyppi! Muistetaan iloita kaikesta pienestä. 🙂

  1. Eveliina: Kiitos kaunis, että uskaltauduit kommentoimaan! Piipahdin myös sinun blogissa ja vaikutat elämäniloiselta ihmiseltä, jolla on jalat maassa. <br />
   <br />
   Tykkään, että blogini ei ole negatiivisten asioiden jätesanko, mutta kuitenkin täällä näkyy elämä ja se, että useinkaan ei mene asiat niinku Strömsössä. Aloittaessani blogin päätin, että olen oma itseni niin hyvässä kuin huonossa ja siinä olen käsittääkseni hyvin onnistunut. <br />
   <br />
   Toivottavasti pysyt mukana jatkossakin ja jätät kommenttiakin. &hearts;

 4. Mä oon sanonut tän sulle ennenkin, mut sä oot kyllä mielettömän rohkea nainen &hearts; <br />
  Valitettavasti mulla ei oo antaa mitään varsinaisia neuvoja, koska kokemusta vastaavasta tilanteesta ei ole. Ajattelen kuitenkin, että oma tahto ja usko onnistumiseen on niitä tärkeimpiä juttuja, olipa tavoite sitten mikä tahansa. Tsemppiä ja positiivista mieltä. Mä ainakin uskon sun onnistumiseen &hearts;

  1. Anna: Kiitos! &hearts; Mä en kyllä koe itseäni rohkeaksi. Toki saatan sitä joidenkin mielestä olla, mutta tosiaan itsestä ei tunnu siltä. Parhaani kuitenkin aion yrittää, meni syteen tai saveen! 🙂

 5. Amen! Tiedosta tilanne ja hiljalleen rakentamaan pläniä tulevaan! Uskon, että jos sitä jotain oikein haluaa niin siihen myös pystyy !!! <br />
  <br />
  &hearts;

  1. Love: Mä uskon, että joihinkin asioihin elämässä pystyy tosiaan vaikuttamaan ja aionkin nyt yrittää parhaani. Kiitos &hearts;

 6. Irina &hearts; Jälleen kerran; sama tilanne täällä!<br />
  <br />
  P.S operaatio Säkkituoli on edelleen samassa vaiheessa ku viimeviikollakin…

  1. Teija: Voidaankin sitten tsempata toinen toisiamme ja jakaa hyviä vinkkejä! 🙂 <br />
   <br />
   Äläkä ota stressiä siitä säkkituolista, pääasia on, että se on käytössä ja käyttäjät tyytyväisiä. &hearts;

 7. Sinä olet rohkea nainen – eikä täällä taatusti lynkata;)<br />
  Itse olen yrittänyt hyvin paljon samanlaista ruokavaliota noudattaa, mutta minunkin kompastuskiveni on se, etten syö tarpeeksi. Tai sitten välillä sanon piut paut kaikelle ja vetelen kaikkea, mitä ei taatusti saisi.<br />
  Tuosta taloustilanteesta en oikein osaa sanoa muuta kuin että olen joskus ollut itsekin todella tiukilla, mutta lainoja ei silloin rasitteena ollut. Mutta tässä pari vinkkiä: oletko käynyt pankissa neuvottelemassa väljemmistä lainaehdoista? Esimerkiksi jos sinulla on useita kulutusluottoja, voisi olla mahdollista saada pankista yksi laina paremmin ehdoin ja voisit maksaa ne kulutusluotot pois. Tarkistuta kaikki sopimuksesi – saatko jostain edullisemman netin, puhelut, sähkön? Jos sinulla on lehtitilauksia, sano ne irti. <br />
  Onko sinulla mahdollisuus saada jostain lisätuloja? Onko mahdollisuus ottaa vaikka vähäksi aikaa toinen työ? <br />
  Lisäksi: sinulla on kiva blogi – oletko katsastanut kaikki mahdollisuudet rahastaa sillä? Me lukijat emme taatusti häviäisi minnekään, vaikka tänne mainoksiakin ilmestyisi.<br />
  Tärkeintä on, että pääset niistä veloista eroon – sen jälkeen helpottaa. <br />
  Oikein hyvää pyhäpäivää sinulle♥

  1. Lady of The Mess: Kiitos kommentistasi! :)<br />
   <br />
   Olen miettinyt tapoja tienata enemmän, mutta elämäntilanteeni ei anna myöten lisätienesteille. On siis pärjättävä sillä rahalla, mitä nyt saan. Olen myös selvittänyt mahdollisuudet erilaisten maksujen suhteen ja tarkastan säännöllisin väliajoin etten maksa liikaa. Tämä siis juurikin puhelinlaskujen yms. osalta. Lehtitilaukset on myös irtisanottu ja korttimaksuja en voi käyttää. Nuo kaikki oli tosi hyviä vinkkejä, mutta ne on jo käyty läpi ja toteutettu mahdollisuuksien mukaan. Ei kai auta muu kuin vain maksella kaikkea pikkuhiljaa pois. Kunpa saisikin jostain könttäsumman rahaa ja voisin kerralla maksaa enemmän pois velkoja! 🙂

 8. Sun keho on varmasti päässyt säästöliekille jos et niin pienestä energiamäärästä laihdu. Se täytyy korjata, koska muuten olo on väsynyt ja vetämätön, ja mielikin maassa.<br />
  <br />
  Onneksi terveellinen syöminen ei ole kallista. Jos pastan, leivän, juustot (yms leivänpäälliset) jättää pois, jää rahaa paljon muuhun. Edullisia, mutta terveellisiä hankintoja kaupasta on mm. (kesäaikaan) kotimaiset vihannekset ja juurekset, purkkitonnikala, kananmunat, pakastemustaherukat (jopa 200% päivittäisestä C-vitamiinintarpeesta saa yhdestä pussista, tekisi hyvää mielellesi ja ihollesi!), banaani, täysjyväkaurahiutaleet. Noillakin pärjää jo pitkälle, eikä paljoa kauppalaskua kerrytä.<br />
  <br />
  Itsekin olin keväällä tilanteessa, jossa huomasin minulla olevan äärimmäisen vähän rahaa tilillä. Velat tuntuvat inhottavana taakkana harteilla. Olet varmasti jo minimointut kaikki ylimääräiset kulut (kahvilareissut, lehtitilaukset jne), joten nyt vaan tsemppiä vaikean tilanteen kestämiseen. Sinulla on päättäväisyyttä! Nyt onkin hyvä aika keskittyä kodin raivaukseen 🙂

  1. Rebecca R: Kiitos kommentista ja hyvistä neuvoista! Menot on nyt parhaan mukaan minimoitu ja nyt vaan maksellaan niitä, mitä on jäljellä. Ajan kanssahan tämä tästä suttaantuu.<br />
   <br />
   Ruokapuoli helpottaa ehkä sitten myöhemmin dieetin päätyttyä ja painonpudotuksen edetessä, mutta nyt on aika tiukasti noudatettava noita ohjeita. Mun tilanteessa tosin aika hyvä juttu, sillä totun samalla säännölliseen ja monipuoliseen ruokailuun ja saan ehkä elimistöni pois siltä säästöliekiltä. <br />
   <br />
   Ostin eilen ensimmäisen kerran elämässäni kesäkurpitsan (toki siis olen sitä syönyt ennenkin) ja ajattelin, olisko sulla jotain vinkkiä, mitä voisin siitä valmistaa ja miten, kun ylimääräisiä raaka-aineita ei ole? Kesäkurpitsaa ihan sellaisenaan vain. 🙂

  2. Ah kesäkurpitsa on mun lempparia! Se menee hyvin ihan sellaisenaan, mutta myös oliiviöljyssä ja yrttimausteissa (esim. rosmariini) kuullotettuna, niin raakana, pannulla tai uunissa käytettynä 🙂 <br />
   <br />
   Kesäkurpitsaa voi myös käyttää pastan sijasta. Juustohöylällä tai kuorimaveitsellä ohuita suikaleita ja eikun vaan tomaattikastike päälle 🙂

  3. Rebecca R: Tuosta pastan korvaamisesta kesäkurpitsalla luinkin jostain! 🙂 Mä ajattelin nyt viikonloppuna opetella kesäkurpitsan käsittelyä. Aloitan yhdellä – ostin meinaan halvan hinnan takia vielä toisen tänään – ja pesen sen jonka jälkeen leikkaan paloiksi ja pistän pakkaseen osan, valmiiksi jo pienemmissä osissa, jolloin voi sitten tarvittaessa aina ottaa sulamaan. 🙂 Ajattelin myös viikonloppuna kokeilla kesäkurpitsaa ruokaan, saa nähdä mitä saan aikaiseksi. Aika jännä, että voi olla täysin kesäkurpitsa-kokematon valmistuksen suhteen vielä 34-vuotiaana. 😀

 9. Ei mitään syytä arvostella tai lynkata ketään noin rehellistä. Samojen asioiden kanssa painii niin moni. Raha-asiat hoituvat vähitellen mutta mistä rahat terveelliseen ruokaan joka kyllä maksaa! Lehdet ja blogit täynnä tuoreita vihanneksia suoraan tuottajalta tai torilta ostettuna. Kallista hommaa. On se kumma miten hiilarit on edullisia ja proteiinit ja kasvikset kalliita! Kävely ja juoksu aika halpaa mutta lähdeppä jumppiin ja muihin kuntokeskuksissa. Sitoudu vuodeksi maksamaan ja jos vaikka sairastut, ei voi perua. Ja kallista ja meillä ei edes sellaisia täällä ole. Neuvoja en siis osaa antaa mutta ymmärrystä ja kannustusta roppakaupalla! Toivottavasti jaksat ja täällä olisi 20 ylimääräistä kiloa syynä aloittaa myös. Eilinen ilta miehen kanssa suunniteltiin toteutusta. Toivottavasti jaat tuntojasi jatkossakin tästä asiasta meille!

  1. Mallu: Kiitos kommentistasi, se oli todellakin täyttä asiaa! 🙂 Eineksille pitäisi pistää lisää hintaa, samoin vaaleille leiville ja muulle mössölle. Kasvikset, hyvät protskutuotteet kuten vähärasvainen liha halvemmaksi niin johan porukka ostaisi ja hyvinvointi voisi jopa kasvaa. Toiveajattelua, tiedän! ;)<br />
   <br />
   Superisti tsemppiä myös teidän projektiin, jonka toivottavasti pääsette aloittamaan pian. 🙂

 10. Oot kyllä rohkea nainen ja voin kyllä sanoa ettet oo varmasti ainoa joka näitä asioita miettii ja joilla on samanmoisia murheita.<br />
  Tuo painojuttu on melkein kaikkien naisten ongelma ja niin on ollu minunki. Olen painanu pikkusta vaille 100kg ja olen kumminki vain 151cm pitkä. Erosin pitkäaikasesta suhteesta ja muutin yksikseni. Töitäkään ei ollu koko ajan joten voit kuvitella mitä kuukaudessa jäi ruokaan rahaa. Siinäpä lähti sitten itsekseen ilman laihutuskuureja parhaimmillaan 48kg,(2009-2011) Toki osa tullu takaisin Onnin odotuksesta ym mutta vielä normaalimitoissa ollaan. Painoa pidän kurissa painonvartijoiden pisteillä. Olenhan ollu ylipainoisena ollu ikuinen laihduttaja joten pisteet on hallussa tuolla päänupissa. <br />
  <br />
  Ennen aina ajattelin että kun olen laiha pukeudun esim. bikineihin ym mutta ikinähän minä en osaa olla tyytyväinen itseeni. On liikaa löysää nahkaa, on vielä mahassa makkara ym. Sitä kun oppisi olemaan tyytyväinen itseensä nii hyvä olisi! Kun mitään sairauksia ei ole nii mikä hätä tässä on ? :D<br />
  Salilla alan ens viikolla kulkemaan työkaverin kanssa jotta saan selän vielä kuntoon ja voisin jopa ehkä hiukan mahanahkojaki nyt saada pois :D<br />
  <br />
  Kyllä meilläki välillä eletään yli-varojen ja rahaa meillä ei osata säästä joten niihen asiaan mä olen tosi huono sanomaan yhtään mitään 😀 <br />
  <br />
  Hauskaa sunnuntaipäivää :))

  1. murmeliina: Huh, aikamoisen mankelin olet sinäkin käynyt läpi. :/ Kuulostaa tosin siltä, että olet selviytynyt kurjista ajoista ja sitä kautta vahventunut. Silti joskus sitä miettii, miksi niin moni asioista on opittava kantapään kautta, vähempikin saattaisi riittää. 🙂 Ja ehkä minäkin joskus pääsen salille lihaskuntoa harjoittamaan, sitten kun on ensin sitä ruokarahaakin 😉

 11. Minäkin kommentoin nyt ensimmäistä kertaa. Todella hyvä ja inspiroiva kirjoitus, pidemmän aikaa olen ollut ryhtymässä rupeamaan painonpudotusprojektiin, mutta ajatuksista käytännön toteutukseen tuntuu olevan todella suuri saamattomuuden kynnys…<br />
  Itselläni on isona ongelmana se, että syön jatkuvasti ihan väärin, liian pitkät ateriavälit, aamiainen ei maistu ollenkaan, joten jää melkein aina väliin, napostelen iltaisin, kun en jaksa töiden jälkeen tehdä &quot;kunnon&quot; ruokaa jne. jne.<br />
  <br />
  Mutta ehkä se tästä vielä lähtee, terveellisemmät ruokailutottumukset ja vyötärönympäryksen pieneneminen.<br />
  <br />
  Komppaan muita kommentoijia, nyt ovat kasvikset ja juurekset edullisimmillaan ja mehukkaimmillaan. Satunnaisten ryhtipuuskien iskiessä olen itse tehnyt esim. erilaisia kasviskeittoja, joita olen pakastanut annoksittain, halpaa ja hyvää, ruisleivällä täydennettynä pitää naposteluhimon loitolla.<br />
  <br />
  <br />
  Kiitos vielä rohkeudestasi ja ihanan sunnuntain toivotukset täältä myös 🙂

  1. Tuulahdus: Ihanaa, kiva kun tulit kommentoimaan! 🙂 <br />
   <br />
   Mulla saamattomuus on myös ollut ongelma. En ole jaksanut laittaa ruokaa ja mennyt siis siitä, missä aita on matalin. En juurikaan ole napostellut (viikonloppuherkkuja lukuunottamatta), mutta kun päivän ruoat koostuu kaurapuurosta raejuustolla ja mehukeitolla sekä maustamattomasta rahkasta ananaksella, niin siitä on monipuolisuus kaukana. Nyt tämän dieetin myötä kuvaan tulevat tiukemmin kasvikset, marjat ja liha. Hedelmiähän olen kyllä välillä syönyt, mutta ei nekään ruokavaliotani monipuoliseksi ole saanut. Ja nyt kun niitä hedelmiä ei saa syödä dieetin aikana, niin vitsi miten tänään alkoi tehdä mieli omenoita. :D<br />
   <br />
   Toinen ongelmistani on ollut se, että olen ollut todella nälkäinen, mutta mikään ruoka ei ole maistunut. Silloin sitten väkipakolla olen lusikoinut suuhuni rahkaa tai jotain pientä. Nyt dieetin myötä siis monipuolisuuden lisäksi myös rytmi paranee, toivottavasti ainakin. Tarkoitus olisi, etten ihan yhtä yksinkertaiseen ruokavalioon palaisi dieetin päätyttyäkään.<br />
   <br />
   Juuri eilen ostin superhalpaa kesäkurpitsaa ja yritänkin täällä nyt pähkäillä, miten sen valmistaisin, kun dieetin ulkopuolisia aineksia ei saa käyttää. Riittäisiköhän mausteeksi vain suola? 😉

 12. Hyvä Irina! Itse myös syyskuun alusta aloitan a) urheilemaan b) syömään tarkan suunnitelman mukaan ja C) tiukalle säästökuurille- omaan saman tuhlaus ongelman ja sen vuoksi aloitankin ostolakon 🙂 Syksy on hyvää aikaa hyvinvoida 🙂 Ja paras vinkki kyllä tuohon pennin venyttämiseen on käydä kaupassa vain kerran viikossa tarkan listan kanssa ja tehdä isompia ruokia kerralla, joista sitten vaikka pakastaa tms!

  1. Sofia: Kiitos kommentistasi ja tsemppiä myös omaan projektiisi! Oletko ajatellut kirjoittaa sun projektista blogiin, mielellään kuulisin lisää? 🙂

 13. Kiitos rohkeasta ja inspiroivasta postauksesta! 🙂 Ja onnea matkaan! &hearts; Tuolla asenteella onnistut varmasti! Sama ruokavalion tarkistus täytyisi itsekin tehdä ja liikunta on kesän aikana jäänyt taas kokonaan.

  1. Jemina: Kiitos kommentistasi ja tsempistä! 🙂 Toivottavasti pysyn tiukkana ja tästä on jotain hyvää jatkoa ajatellen.

 14. Sattuipa meidän jutut hauskasti päällekkäin. En ollut ehtinyt lukaista tätä, mutta nyt luin! Mahtavasti olet pudottanut painoasi!<br />
  <br />
  Nuo Jutun ruuat kuullostavat hyviltä. Ehkä hieman yksipuolisilta, mutta kyseessähän on vain 4 vko:n tehodieetti. :)<br />
  <br />
  Vaikka monet nykyään sanovat, että terveellisen ruuan syöminen on yhtä halpaa kuin epäterveellisen olen kyllä erilinjoilla… Jos asut kaupungissa, etkä omista autoa, niin ne ilmaiset marjat/sienet pakkaseen sieltä metsistä jää saamatta, vaikka juuri ne olisivat sitä terveellistä ruokaa. Kaupasta tai torilta ostettuina hinta on niissä kova. Jostain syystä myös terveellisempi kokojyväpasta -ja riisi maksavat enemmän kuin normaali. Onneksi sentään neljän viljan puuro on halvinta puuroa! <br />
  <br />
  Omaan laihdutukseeni aikoinaan käyttämä Nutris on siitä kiva, että sieltä pystyy seuraamaan, ettei tule syötyä liian vähän, sinne saa myös merkattua päivän liikunnat, jotka tietenkin nostavat sitten päivässä syötävää kalorimäärää. Ohjelma myös näyttää saatko tarpeeksi tärkeitä ravintoaineita ruuasta. <br />
  <br />
  Tsemppiä!

  1. JonnaH.: Hyvin juu satuttiin samaan aikaan pohtimaan aihetta. 🙂 Tosi hienosti säkin olet kyllä laihtunut. Kävin vähän kurkkaamassa tuota Nutrista, se taitaa olla jollain tapaa Kiloklubin tyyppinen? Itse joskus käytin Kiloklubia, se oli ainakin silloin ilmainen. Pitäisi käydä katsomassa vähän, miltä siellä nykyään näyttää.<br />
   <br />
   Olisipa ihana, jos pääsisi vaikka mustikkaan, mutta taitaa mustikka-aika olla jo ohi? Ja jos ei saasteisia mustikoita tahdo, niin pitäisi mennä jonnekin pidemmälle skuttaan. No ehkä ensi vuonna 😉 Siihen asti jos haluaa halpoja mustikoita, pitää ostaa puolalaisia pakasteversioita ja kiehauttaa ne ennen syömistä. Kiehauttaen vaan mustikoista tulee vähän mössöä. Hyvä rahkan seassa, mutta jos haluaisi vaan napostella sellaisenaan, niin sotkuiseksi menee. Suomalaiset pakastemarjat ovatkin sitten jo kalliimpia.<br />
   <br />
   On totta, että tää Jutan dieetti käy helposti yksipuoliseksi. Pitäisi vaan sitkeästi miettiä erilaisia ruokavaihtoehtoja, mutta en ole kovin kekseliäs sillä osastolla. Helposti tulee väännettyä vaan tavallinen vihersalaatti, seuraksi jotain lihaa ja raejuustoa tai pastaa (tummaa protskupastaa) riippuen onko kyseessä lounas vai päivällinen. Aamupalaan ja iltapalaan vaihtelua saa ostamalla vuorotellen eri makuisia mehukeittoja. Välipalarahkaan voi puolestaan lisäillä aina eri marjoja, mulla siis lähinnä mansikoita ja mustikoita. 😀 Mielikuvituksen avulla tuosta voisi saada siis monipuolisemman, mutta jos mielikuvituksesta on puutetta, niin sitten &quot;jäystetään samaa leipää&quot; koko kuukausi. ;)<br />
   <br />
   Kiitos myös tsempistä ja kiitos omasta postauksestasi vielä tätäkin kautta, se oli tosi inspiroivaa ja sen avulla tein päätöksen, että tämän viikon maanantaina aloitan juttailun. Olin alun perin ajatellut hieman vielä miettiä asiaa. 🙂

 15. Minäkin ensimmäistä kertaa kommentoin, kun liippaa niin läheltä omaa elämäntilannetta! Itse tunnen olevani elämässäni jonkinlaisessa käännekohdassa: Havahduin siihen, että joka päivä on vähän huono olla, vaikka perustavanlaatuisena olikin aina onnellisuuden tunne. Rupesin sitten muokkaamaan olosuhteita ulkoapäin, päästäkseni lopulta korjaamaan sisimmästä, sen, mikä hiertää. Miten olen alkanut työstämään asiaa? <br />
  1) KAIKKI turha roina kotoa on saanut lähtöpassit. Koska oma taloudellinen tilanteeni on myös ajoittain heikko, pyrin myymään kamaa, josta sitten sain mukavavasti lisärahaa. Pienistä puroista jne.! On vapauttava tunne, kun ympärillä on väljyyttä. Samalla opettelin tyytyväisyyttä siihen, mitä minulla on. Kun asiaa oikein ajattelee, uudet verhot ei teekään ihmistä onnelliseksi :)<br />
  2) Karsin myös kaikki ylimääräiset menot: kilpailutin, lopetin kuvastot kaikilta mahollisilta firmoilta..jotta houkutuksia ei tulisi. Pyrin myös vähentämään kaupoissa ja nettikaupoissa pörräämistä, koska niin usein tarttuu mukaan jotain, mitä en ollut ajatellut ostaa! Tein myös budjetin, johon ensimmäisenä laitoin kaikki pakolliset menot, ja joka kuukausi laitan jotain säästöön. Ajattelen sen niin, että onko uusi tavara tms. tarpeellisempi kuin se levollisuuden ja turvallisuuden tunne, joka tulee kasvavasta säästötilistä. Kun karsin menoja, voin käyttää aikani ja rahani hyödyllisemmin.<br />
  3)Myös mitään antamattomat ihmissuhteet ja harrastukset ovat saaneet jäädä. Mulla on vain 24 tuntia vuorokaudessa, ja haluan käyttää sen hyvin.<br />
  4) Nyt olen siinä vaiheessa, että huomio keskittyy itseeni: Ylipainoa 15 kiloa, naama kukkii, hiukset elottomat. Liikunta olematonta, vaikka ennen liikuin 12 tuntia viikossa. On siis aika tehdä asialle jotain. Olen haeskellut reseptejä edullisiin ja terveellisiin ruokiin. Moni kasvisruoka täyttää nämä kriteerit, myös kasvisruoasta on mahdollista saada riittävästi protskuja! Itse olen päässyt vähän marjastamaankin, samalla saa rauhoittua 🙂 Luonto on pullollaan ravintoa, itse vielä opiskelen tätä asiaa. Ehkäpä ensi kesän alussa minut löytää poimimasta nokkosia ja voikukan lehtiä ;)<br />
  Kuten huomaa, olen vähän hurahtanut.. luen paljon blogeja minimalismista, yksinkertaistamisesta, säästämisestä ja ajattelun voimasta 🙂 suosittelen! Jokanen ihminen on ansainnu vain parasta.<br />
  Pahoittelen kommentin pituutta..melkein romaani!<br />
  Tsemppiä sulle!<br />
  <br />
  -Paula-

  1. Paula: Todella iso kiitos kommentistasi! Eikä muuten haittaa yhtään vaikka olikin pitkähkö. Sehän piti sisällään tosi hyvää asiaa. :)<br />
   <br />
   Kuulostaa siltä, että olet pitkältikin toiminut samoin kuin minä. Aloittanut muutokset ulkoisista eli ns. helpoimmista asioista ja liikkunut hiljalleen kohti sisäistä ja kokonaisvaltaista muutosta. Nostan sulle hattua! Ja kiva kuulla, että muutkin tekevät näitä isompia muutoksia elämässään (samaan aikaan kuin minä), näistä kommenteista ja erilaisista tilanteista saa mukavasti inspiraatiota ja motivaatio pysyy kohdillaan.<br />
   <br />
   Maanantaina aloitin tämän Jutan dieetin ja kolme päivää on nyt takana. Hyvin on mennyt eikä lipsumisia ole ollut. Jonkin verran olen joutunut soveltamaan ruoka-aineiden laadun osalta, mutta en mielestäni pahasti. Kaikki viisi ateriaa on syöty joka päivä. Tänään punnitsin itseni ja vaaka näytti maanantaihin verrattuna -100 g. Ei mikään kummonen pudotus, lähes olematon, mutta painonpudotus olikin tavoitelistalla tämän neljän viikon osalta vasta viimeisenä. 🙂 Ainakaan en ole lihonut ja sitähän minä hieman pelkäsin, kun syön nyt paljon enemmän kuin aiemmin.<br />
   <br />
   Paljon tsemppiä sulle sun projektiin, tulehan kertomaan miten etenee, jos tahdot! 🙂

 16. Todella rohkeasti kirjoitettu Irina! Arvostan todella tähän asti näkemääsi vaivaa oman elämäntilanteesi kohentamiseksi. Kuten totesitkin, ongelman toteaminen ja itselleen myöntäminen on vaikeinta, tästä pääsee vain ylöspäin. Mieti, että taloudellisista murheista huolimatta olet samanaikaisesti onnistunut noin laajassa elämäntapamuutoksessa. Moni ei pysty edes siihen, ikinä. Voisin ottaa oppia sinusta! Vielä haluaisin sanoa, että olet siro, kaunis, pikkuruinen nainen, olenhan ihan livenäkin tämän todistanut! Tsemppiä ja haleja &hearts;

  1. Kristiina: Kiitos &hearts; Kauniista ja sirosta en tiedä, mutta kokonaisuus on varmasti aika pieni, hih! 😀 <br />
   <br />
   Tiedän, että olen päässyt jo pitkälle karistettuani suurimmat kilot. Välillä meinaa usko loppua, kun tää loppuvaihe on vaikeampi. En aio silti luovuttaa, vaan eteenpäin menen vaikka sitten ryömien. :)<br />
   <br />
   Halit! &hearts;

 17. Ihanan rehellinen teksti!<br />
  <br />
  Olit tässä julkaissut juurikin sen dieetin, joten olemme V:n kanssa noudattaneet viimeiset kolme viikkoa. Viimeinen viikko siis jäljellä 🙂 Itse en sitä blogiini pyynnöistä huolimatta laittanut, sillä en tiennyt sen löytyvän myös netistä. Tässä kun itse ajattelin &quot;tekijänoikeuksia&quot; eli siis sitä, että dieetin on laatinut Juha &quot;Bull&quot; Mentula maksaville asiakkaille. Joku kuitenkin sen on näköjään vuotanut, ikävää bisnestä pyörittäville Juhalle ja Jutalle :(<br />
  <br />
  Dieetti toimii, jos sitä noudattaa. Itselläni ei ollut tarkoitus pudottaa painoa, vaan kiinteytyä. Ja dieetti lupaakin, että &quot;hyvin ylipainoinen laihtuu paljon ja lähellä ihannepainoaan oleva kiinteytyy&quot;. Voin siis suositella. Ainoa ongelma itselleni muodostui siitä, että hedelmiä ei saa syödä. Minä kun olen appelsiinien suurkuluttaja 😀

  1. Jossu: Kiva kuulla, että tekin noudatatte tätä dieettiä. 🙂 Onko tuottanut toivottuja tuloksia?<br />
   <br />
   Tämä Go Jutta Go -dieetti, joka myös nimellä Go Fat Go tunnetaan, ei ole maksullinen dieetti. Tämä lanseerattiin niin sanotulle isolle yleisölle muistaakseni 2010 keväällä ensimmäisen kerran. Dieettiä noudattaakseen tarvitsi vain ilmoittautua mukaan ja sen myötä sai ruoka- ja harjoitteluohjeet. Sittemmin kuvioihin on tullut Superdieetti, joka on maksullinen (49,-). Näitä ilmaisia neljän viikon tehodieettejä aikoinaan seurasi ohjelma nimeltä &quot;Lite&quot;, joka sitten oli jo maksullinen.

 18. Sekä ruokavalio- että talousaiheesta voisi kirjoitella loputtomiin… Yritän tiivistää asiaani edes hiukan :)<br />
  Itse olen kokenut molempiin (kuinka hallita talous ja kuinka syödä terveellisesti) ratkaisuna orjallisen järjestelmällisyyden ja rutiinin. Excelin siis tai muun seurantajärjestelmän. Tiukimpina talousaikoina (jotka onneksi ovat takanapäin) kirjasin exceliin aina kuukauden tulot ja menot, ja mikäli näytti menevän miinukselle, karsin jotain tai järjestelin maksuaikoja. Pahimmoillaan viivan alle jäi 200 e kuukaudelle eli n. 50 e ruokarahaa per viikko kahden hengen taloudessa. Selvittiin hengissä kuitenkin :)<br />
  Tuolloin aloitin tekemään myös ruokataulukkoa ja sitä teen edelleen. Teen neljän viikon ruokasuunnitelman, joka päivälle aamiainen, lounas, välipala, illallinen ja iltapala. Näin saan varmistettua että joka päivä tulee syötyä riittävästi ja viikonkin aikana tasapainoisesti (kaksi kasvisruokaa, 2-3 kalaruokaa, 1-2 kanaruokaa, yksi liharuoka) sekä käytettyä ainekset parhaiten (alkuviikolta ylijääviä aineksia käytetään loppuviikonkin ruuassa). Tällä säästää pitkän pennin kun aineksia ei mene hukkaan. Yleensä valmistettavat ruuat on päätetty siis etukäteen, mutta toki muutoksia voi tehdä raaka-aineisiin esim. tarjousten mukaan.<br />
  Jos on aikaa ja intoa, on tällä menetelmällä helppo myös varmistaa kalorimäärät sekä se, että ruuasta saa tarvittavat vitamiinit ynnä muut (Finellin sivuilta saa ruoka-ainekohtaiset tiedot).<br />
  Itse jätän kiireessä tai laiskuuttani helposti syömättä, mikä kostautuu vetämättömänä olona tai mielitekoina. Jos elimistö ei saa tarvittavia ravintoaineita riittävästi, se yleensä alkaa himoita erilaisia epäterveellisiä syömisiä… Rutiinia noudattamalla tulee ruuat ostettua, tehtyä ja syötyä eikä tule turhia ylimääräisiä naposteluja.<br />
  En ole ikinä uskonut ihmedieetteihin tai kannattanut mitään &quot;erikoisruokavalioita&quot;, kuten karppausta tms. Niistä voi olla hetkellinen pika-apu, mutta itse kokisin vaikeaksi pitkäaikaisesti noudattaa mitään, mikä vaatisi luopumaan jostain ehdottomasti. Itse suosin terveellistä, monipuolista perusruokaa (juurekset, salaatit ja hedelmät EIVÄT maksa paljoa) ja riittävää liikuntaa. Lenkkipolut ovat ilmaisia ja paljon saa lihaskuntoakin harjoitettua ilman kalliita kuntosaleja. <br />
  Pitäisi varmaan tehdä ihan oma postaus näistä ruokailurutiineista 🙂 Tämä oli tosi tiivistetty selostus, toivottavasti jotain tolkkua saa!<br />
  Ps. Muista juoda vettä!

  1. Pliiis, kerro mistä saa halvalla juureksia, kasviksia ja hedelmiä?! Mun mielestä ne just on kalliita ja mielelläni ostaisin niitä, jos vaan eivät maksais niin paljon!

  2. No ihan pikainen vilkaisu osoittaa että perunakilon saa noin 90 sentillä, porkkanaa ja punajuurta 1,50 e / kg, lanttua 1,80 e ja bataattia 2,50 e / kg. Viisi kiloa ruokaa hintaan 8,15 euroa.<br />
   Kurkku keskimäärin 2 e / kg, tomaatti 2,50 e. Ruukkusalaatti noin euron luokkaa. Useamman salaattiannoksen tarpeet maksavat siis 5,5 euroa. Kaalia vielä joukkoon hintaan 1,50 e / kg. <br />
   Kuusi kiloa hedelmiä keskihinnoilla laskettuna (banaani, omena, appelsiini, päärynä, vesi- ja hunajameloni) maksaa 12,40 euroa.<br />
   Juureksia, vihanneksia ja hedelmiä yhteensä 14 kiloa maksaa 26,55 euroa. Kahden viikon ajan saa siis joka päivä syödä kilon hintaan ~2,70 euroa. Ei se minusta kallista ole.

  3. johanna: Wau, aivan mielettömän järjestelmällinen olet. 🙂 Olen varma, että moiseen järjestelmällisyyteen ja kurinalaisuuteen minusta ei olisi. Kuukausi kuukaudelta saan maksettua laskuja pois (jotkut jo maksettukin) ja lähenen hiljalleen tilannetta, että tilille jäisi myös ruokaankin enemmän kuin 10 euroa.<br />
   <br />
   Mielellään kyllä lukisin postauksen, jos aiheesta kirjoittaisit. Tässä projektissa kaikki aiheeseen liittyvä on potku takamukselle. :)<br />
   <br />
   Iso kiitos todella asiapitoisesta kommentista, olit nähnyt vaivaakin. Lisää näitä :)<br />
   <br />
   P.S. Vettä juon tarpeeksi, ekana dieettipäivänä laskin, paljonko mulla menee vettä normaalina kotipäivänä ilman, että juomalla juon vettä, kun on kerran pakko. Tulokseksi tuli 4,5 litraa. Suurimman osan ajasta vedenjuontini on siis riittävää. 🙂

  4. Teija: Itse olen huomannut, että auttaa talviaikaan paljon, että hyväksyy kasvisten ulkomaalaisuuden. Moni luottaa talvellakin (kalliiseen) suomalaiseen, mutta mulla ei varmaan ikinä olisi siihen varaa. Kun esimerkiksi suomalaiset kurkut nousevat hinnaltaan, alkaa jo espanjalaisia saamaan suhteellisen edullisesti. <br />
   <br />
   Ja kuten johannakin sanoi, kasviksia sun muita saa edullisesti, mutta itsekin silti olen lokeroinut ne kalliiksi. Pitäisi ehkä tutkia asiaa tarkemmin. Ehkä jossain on jokin halvempi vihannes, jota en vaan ole vielä löytänyt ruoka-aineekseni. 😀

 19. Tsemppiä kovasti projektiin! &hearts; En niinkään ota kantaa tuohon ruokavalioon, vaan muistuttaisin myös sen liikunnan tärkeydestä painonpudotuksessa ja -hallinnassa. Ruokavalion muutoksella pitäisi tehdä painonpudotuksesta vain noin 1/2 ja toinen puolikas liikunnan lisäämisellä. 🙂 Eli vähemmän kaloreita kuin aiemmin ja enemmän liikuntaa, niin paino putoaa varmasti. Ja sen lisäksi liikunta kiinteyttää ja saa muuten energisemmän olon aikaan. 🙂 Itse olen sitä mieltä, että pelkkä gramman- ja kalorintarkka ruokavalion tarkkailu ei ole pidemmän päälle tervettä touhua. Parempi lisätä liikuntaa ja ottaa ruuan kanssa vähän rennommin – niin pysyy päänuppi rennompana ja parempana. 😉 Ja muistaa myös syödä riittävästi! Sehän on se laihduttajan suurin sudenkuoppa, että syödään liian vähän, jolloin mennään vaan takapakkia. 🙂

  1. Heidi: Kiitos kommentistasi! 🙂 Asiantuntijat sanovat, että painonpudotuksen a ja o on ruokavaliomuutos. Liikunta tietenkin tukee sitä ja ajatuksena on kyllä liikkuakin. Nyt keskityn siihen ruokavalioon, sen säännöllistämiseen ja tarpeeksi syömiseen. Söin tosiaan aiemmin aivan liian vähän ja hyvin epäsäännöllisesti. Tarkoituksena ei ole ihan näin orjallisesti syödä tätä neljän viikon dieettiä lukuunottamatta, nyt vaan uskon saavuttavani tavoitteeni paremmin, kun on &quot;ruotu missä pysyä&quot;. 🙂 Painonpudotus on tämän dieetin aikana tavoitelistalla viimeisenä, kunhan nyt eka oppisin syömään.

 20. &hearts; <br />
  Tsemppiä 🙂 <br />
  Kyllä kaikki menee hyvin 🙂

 21. Todella rohkea ja rehellinen postaus, Sinä jos kuka, pystyt ihan mihin vaan!!<br />
  Minäkin olen siirtänyt tuota dieetin aloittamista aina jollain verukkeella, pitäisi vaan ottaa itseään<br />
  niskasta kiinni, muutos lähtee juurikin minusta itsestäni, kukaan toinen ei voi sitä puolestamme tehdä, oli kyse sitten laihduttamisesta tai talouden saattamisesta tasapainoon.<br />
  &hearts;

  1. t: Kiitos, että uskot muhun 🙂 Painonpudotus on tosiaan semmonen homma, että siihen ei pysty ellei ajatustyö ole tehty. Mä tein ajatustyön pitkälti vuoden 2011 aikana ja 2012 alusta sitten aloitin. Pientä yritystä oli 2011, mutta se johti muutamien ruoka-aineiden syömisen opetteluun lähinnä, ei vielä tuloksiin.<br />
   <br />
   Kyllä sä jossain vaiheessa pääset aloittamaan projektin kohti tavoitteitasi, se vaan vie oman aikansa! Ja kannattaa ajatustyöhön hakea myös inspiraatiota ympäristöstä, blogeistä, kirjoista yms. 🙂

 22. Laihduttaminen ja ruokavaliot on aina olleet melko mediaseksikäs aihe ja juttu, jolla on helppo rahastaa ja helppo moralisoida oikeaa ja väärää. Olen kuitenkin sitä mieltä, että laihtumiseen, jos sen oikeasti haluaa tehdä ja uudessa painossaan pysyä, ei tarvita proteiinipatukoita ja pirtelöitä, joilla laihdutusyritykset tekee rahaa.<br />
  <br />
  Kaikki lähtee siitä, että se ruokavalio katsotaan tasapainoiseksi ja monipuoliseksi. Ei överisti proteiineja tai hulluna varottuja hiilihydraatteja, vaan monipuolisesti kaikkea. Ison osan energiaa ruoassa saa karsittua pois jo sillä, että tekee pienistä valinnoista hyviä: leivän ja pastan vaihtaminen, annoskokojen tarkkailu, ruokaympyrässä pitäytyminen. Isot määrät rahkaa ja raejuustoa ym. paisuttavat ruokakaupan loppulaskua melkoisesti ja olen sitä mieltä, että sen rahamäärän saa sijoitettua fiksumminkin mm. &quot;ihan tavallisiin&quot; kasviksiin. Hedelmä- ja vihannesosastolla on melkein aina jotain tarjouksessa ja pakastejuureksista taikoo ihmeitä mm. keittojen muodossa.<br />
  <br />
  Meillä, kahden aktiivisen, hoikan, aikuisen, liikkuvan ihmisen taloudessa kuluu ruokaan noin 150 euroa kuukaudessa – se ei ole paljoa se, mieheni on sentään kaksimetrinen ja ruokahalu kohdallaan. Ruoat tehdään itse, ihan hyvää perusruokaa alusta lähtien. Ei eineksiä, lounaat mukaan kotoa töihin. Ruokajuomana maito, puuro ei uppoa kumpaankaan, vaikka vatsalle tekisi hyvää. Vaatii vähän vaivaa, kyllä, mutta on sen arvoista. Pähkinöillä ja erikoisjuustoilla ryhditetyt salaatit jätetään muille, jo niistä kertyy helposti sievoinen summa rahaa.<br />
  <br />
  Silloin, kun asuin yksin, pakastin aina osan ruoista – kukaan ei jaksa montaa päivää syödä samaa, mutta isompien ruokasatsien tekeminen tulee edullisemmaksi.<br />
  <br />
  Ja sitten se liikunta. Kyllä se vain niin on, että kroppa sitä kaipaa ja kaloreita kuluuu. Harva laihdutustulos on yksin jomman kumman ansiota, siis ruoan tai liikunnan. Kokeilemalla löytää mieluisan lajin, itse olen hurahtanut pilatekseen, mies lihaskuntoiluun. Minulla toki myös koirat pitävät tämän naisen liikkeessä ja päivittäiset kunnon reippaat kävelylenkit taitavat omalla kohdalla olla se suurin yksittäinen vaikuttava tekijä. Liikunnalla on myös VALTAVA vaikutus omaan mielialaan ja taistelutahtoon, ja jos tulee päiviä, jolloin nökötän vain sisällä, olen poikkeuksetta kiukkuinen ja vähän huonovointinen. Samalla itsensä liikuttaminen auttaa varmasti muihinkin murheisiin kuin vain painoon. Youtubessa on hurjasti jumppa-, zumba-, pilates-, aerobic- ym. videoita. Kannattaa haeskella eri hakusanoilla.<br />
  <br />
  Sinulla taitaa olla selän kanssa ollut vaikeuksia, jos oikein muistan. Toivon, ettet käytä sitä itsellesi hyvänä tekosyynä jättää urheilua vähemmälle. Tukirangan ylläpito on supertärkeää, että liikkuvuus pysyy yllä ja selkä kunnossa.<br />
  <br />
  Tämä on nyt melkoinen vuodatus, mutta olen sitä mieltä, että kaiken kaupallisen laihduttamisen keskellä ne oleellisimmat asiat jäävät kokonaan huomioimatta ja keskitytään ihan epäolennaiseen. Ei se ihmiskeho niin monimutkainen ole, etteikö säntillisyydellä ja sillä, että pitäytyy päätöksessään, pääsisi pitkälle.

  1. Anna: Kiitos ajatuksia herättävästä kommentistasi. :)<br />
   <br />
   Tätä Jutan dieettiä noudattaessani en ota mukaan ollenkaan noita palautusjuomia ja protskupatukoita. Jos käyn kunnon lenkillä ja koen tarvitsevani palautukseen proteiinia niin juon lasillisen rasvatonta maitoa. Liikuntani kun ja jos sitä harrastan on lähinnä vain reipasta kävelyä. Nyt en vielä ole aloittanut lenkkeilyä, mutta toivon liikunnan tulevan kuvioihin alkusyksystä. Keskityn ensin tähän syömispuoleen. Tarkoituksena on siis oppia syömään tarpeeksi sekä säännöllisesti. Viimeisenä tavoitteena tällä dieetillä on vasta laihtuminen. <br />
   <br />
   Selkää en ole käyttänyt lenkkeilyn osalta syynä muutoin kuin silloin, kun välilevy on pullistunut ja kivut on olleet kovat. Oma liikkumattomuuteni johtuu puhtaasti saamattomuudesta. Vuonna 2010 ennen kuin välilevy alkoi oireilla, innostuin todellakin lenkkeilystä ja kävelin useana päivänä viikossa. Koin jopa itselleni vieraan fiiliksen eli tarpeen lähteä ulos ja lenkille. Sitä en ole eläissäni kokenut. Loppusyksystä 2010 jäi kipujen takia lenkkeily ja sen jälkeen ei ole vain kipinä syttynyt säännöllisen lenkkeilyn aloittamiseksi. Vain satunnaisia lenkkejä olen tehnyt. Onneksi kuitenkin 2012 laihduin pelkän ruokavalion avulla eli sain painoa pois niveliltä vaikka en pystynytkään liikkumalla laihduttamaan.<br />
   <br />
   Itse en koe rahkaa ja raejuustoa ollenkaan turhaksi kauppalaskun kasvattajaksi, sillä itselläni raejuuston lisääminen kaurapuuroon ja rahkan syöminen lisukkeilla on pitänyt todella hyvin nälkää, paremmin kuin pelkkä puuro. Olen monesti myös saanut rahkasta esimerkiksi ananaksella todella hyvää apua herkkuhimoihin. Pyrin syömään vähemmän hiilihydraatteja ja enemmän proteiinia, mutta en ole mikään hiilarikammoinen. Pyrin ennemminkin valitsemaan kahdesta hiilarista sen paremman (eli hitaammin imeytyvän). Kasviksia yritän hissukseen lisäillä ruokavaliooni, kunhan opin niitä enemmän syömään.<br />
   <br />
   Tavoitteita on, mutta koen olevani ihan kivassa alussa jo. Hiljalleen hyvä tulee ja juurtuu paremmin tapoihin. 🙂

 23. &quot;Meillä, kahden aktiivisen, hoikan, aikuisen, liikkuvan ihmisen taloudessa kuluu ruokaan noin 150 euroa kuukaudessa&quot;<br />
  Eli yksi ihminen elää 75 eurolla yhden kuukauden? Eli alle 20 eurolla viikon? Haluaisin tietää, miten tämä tapahtuu. Marjat metsästä, oma kasvimaa ja pelto, metsästysharrastus, lehmä, kanoja…? <br />
  Vai olisiko nyt tullut kommentoijalle pieni laskuvirhe…

  1. Usko tai älä, mutta ei. Kalliit kokolihat ja kalat jätetään arkena kauppaan, sen sijaan mm. sitä parjattua jauhelihaa kyllä kuluu, samoin broileria koipina ja suikaleina. Perunaa ja pastaa, kyllä, paljon. Tarjoukset huomioidaan. Ei valmiita salaattisekotuksia, erikoisjuustoja tms. Marjat metsästä, joo, ja sienet kanssa – väitän, että pienellä vaivannäöllä onnistuu myös kaupunkilaiselta, mitä itsekin olen ollut. 40 euroa per viikko kahdelle hengelle on meillä normaali kauppalasku, tosin yleensä käydään kaupassa 1,5-2 viikon välein ja suunnitellulla kauppalistalla. Molemmat meistä on opiskelijoita, ei olla edes opetettu itseämme siihen, että kalliimmillakin annoksilla voisi elää, kun näin pärjää hyvin ja oikeasti saa syötyä monipuolisesti, kun näkee vaivaa.<br />
   <br />
   Ja sitten se, että käy kaupassa isommissa yksiköissä. Ne kivijalkojen lähikaupat, K-marketit ja Alepat, on tosi paljon kalliimpia kuin isot marketit.

  2. E: Vaatii varmaankin aika tarkkaa suunnittelua, että tuollaisella summalla pärjää kokonaisen kuukauden. Itse tarkasti yritän kaupasta (iso market) valita halvimmat tuotteet ja vielä sellaisia, joita syön useammin kuin kerran, mutta silti usein se kauppalasku näyttää sitä 15 euroa per kerta. Riippuu toki aina mille tuotteille on tarvetta. Ja mä tosiaan lasken kaupassa senttejä. 😀

  3. Anna: Minä en osta kokolihaa koskaan (juurikaan), vain jauhelihaa ja broiskusuikaleita. En osta kotiin perunaa ja pastaakin (tämän dieetin ulkopuolella) syön vain silloin tällöin ja silloinkin annoskoko on sen 40g raakana. En osta valmiita salaattisekoituksia enkä juustoja. Silti tuntuu, että ikuna en pääsisi noin pienellä summalla kaupassa kokonaista kuukautta. Ja käyn sentään isossa marketissa ja lasken kaupassa ollessani senttejä kun kiertelen ja napsin tarvittavia tuotteita koriin.<br />
   <br />
   Täytyy todella nostaa teille hattua, että selviätte noin vähällä. 🙂 Ehkä joskus täytyy yrittää selvitä vielä pienemmällä vaikken tiedä miten se voisi enää olla mahdollista, hih!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *