Räjähtänyt naama

Mulla on pitkään aikuisiällä ollut niin sanottuja aknekausia, että jossain vaiheessa vaan kasvot räjähtää. Tosi pahana se ei koskaan ole ollut vaikka ihotautilääkärillä olenkin vieraillut pari kertaa. Olen jopa syönyt yhden tetrasykliinikuurin aikuisiän aknen takia, vuosilukua tosin en muista. Saattoi olla 2008 tms. Sille lääkkeelle olen tosin yliherkistynyt sittemmin.
Pieniä näppyjä on silloin tällöin ollut kautta aikain, mutta tosiaan suuremmaksi ongelmaksi ei ole äitynyt. Olen siis pystynyt elämään asian kanssa. Nyt kuitenkin joulukuun alkupuolella leukaan ja suun ympärille alkoi taas ilmestyä näppyjä ja aluksi en sen kummempaa siitä ajatellut vaikka toki tilanteen noteerasin. Ajattelin, että kyse on vaan jostain naisille tyypillisestä hormonien hyrräilystä. 🙂 Viikot ovat kuluneet ja nyt tämä naama vasta räjähtänyt ja tulehtunut onkin!
Jossain kohtaa luulin, että räjähdys johtui siitä, kun meikinpuhdistukseen ja kosteutukseen käyttämäni Cocovin kylmäpuristettu neitsytkookosöljy loppui ja kasvojenpuhdistusrutiini sitä kautta muuttui. Nyt olen muutamia päiviä kuitenkin taas käyttänyt kookosöljyä, joten jos siitä johtuisi niin voisi kuvitella, että kipeiden näppyjen puhkeaminen olisi jäänyt taakse.
IMAG2145.jpg
Olen jopa joinakin päivinä turvautunut kaapistani löytyneeseen Skinoren-voiteeseen, jota saa apteekista (ainakin reseptillä) ja jota lääkäri on joskus minulle määrännyt nimenomaan akneen. Äsken tässä koneella istuessani kuitenkin havahduin siihen, että vaikka en koskettanut ihoani mitenkään, niin finnit tuntuvat silti ihollani ja ovat kipeät. Tuli pakonomainen tarve suorittaa illan kasvojenpuhdistus jo nyt ja seuraavanlaisen projektin kävi läpi.
Ensin pyörittelin pesemättömille kasvoille neitsytkookosöljyä huolellisesti, jotta meikki irtoaisi. Sitten kostutin kädet ja hieroin hieman lisää. Tämän jälkeen pyörittelin kasvojenpuhdistusaineen kasvoille normaaliin tapaan ja huuhtelin pois. Sitten kevyesti kasvoveteen kostutetulla vanulapulla kävin läpi ongelma-alueet.
IMAG1038+2.jpg
Yves Rocherin Pure System sarjan puhdistusaine

IMAG1036.jpg
Yves Rocherin Pure System sarjan kasvovesi (geelimäinen)
Lopuksi vielä suoritin aspiriinikuorinnan. Kaksi aspiriinia kämmenelle, tippa pari vettä niin että tabletit hajoavat ja sitten hieman vettä aspiriinijauheen sekaan ja sillä varovasti ihon kuorinta. Levitin tahnaa leualle ja suun ympärille ja annoin vaikuttaa hetken. Sitten tosiaan se varovainen kuorinta ja huuhtelu. Tämän jälkeen sipaisin vielä kosteutukseksi kookosöljyä poskille, otsaan ja leuan alueelle. Lähelle silmiä en pysty sitä laittamaan, sillä herkät silmäni alkavat vuotaa.
IMG_6942.JPG
Olin suunnitellut tässä tulehdustilassa laittavani sitä Skinorenia, mutta rutiineihini tottuneena unohdin. Ehkä lisää sitä sitten myöhemmin ennen nukkumaanmenoa.
adlershop.ch.jpg
Kuva: adlershop.ch
Olen vain niin tuhottoman turhautunut, siksi tämä avautuminen. Onhan tällaisessa aikuisiän aknessa ikävää, kun naama kukkii kuin teini-iässä ja se tuntuu hieman nololtakin, mutta juuri nyt eniten inhottaa kun näppyä pukkaa koko ajan lisää ja ovat kipeitäkin. Vahingossa kun osuu sormin kasvoille, niin huomaa kuinka taas on jossain kohtaa uusi patti.
Mitä haen sitten käyttämällä iholleni neitsytkookosöljyä? No se on ensinnäkin luonnonmukainen kosteuttaja, se on selvää. Meikinpuhdistuksessa tykkään siitä, että se hieman tasapainottaa veden kanssa lotraamista ja näin talvella varsinkin kun olen atoopikko ja ihoni kuivuu herkästi. Mikä onni, että iho on pintakuiva vaikka sisältä täys rasvaa. No, joka tapauksessa ihoa on rasvaisuudesta huolimatta todella tärkeä kosteuttaa, jotta ihon ei kuivu ja täten ala itse itseään kosteuttamaan… ja sehän tarkoittaa sitten sitä ikävää rasvoittumista eli finnejä lisää. Ei kiitos! Neitsytkookosöljystä löytyy paljon erilaista tietoa ja kokemusta netistä.
picture+488.jpeg
Entä aspiriinikuorinta? Miksi ihmeessä? Aspiriinissa on asetyylisalisyylihappoa, joka hillitsee tulehdusta. Lisäksi sillä on kuorivuuden osalta hyviä ominaisuuksia. Lääkärit-ohjelmassa itse asiassa lääkäri suositteli aspiriinikuorintaa niille, jotka kärsivät keratosis pilariksesta (kuten minä). Keratosis pilariksessa ihon sarveistapit ovat paksuuntuneet ja tukossa. Aspir
iinikuorinta ns. ohentaa sitä ihon sarveiskerrosta ja itselläni se tuossa taannoin kuorintaa suorittaessani nimenomaan kasvoillani ohensi ihon pintaa ja siten suurin osa otsassani ja poskissani olleista ”pikkunäpyistä”/röpelöisestä ihosta poistui ja iho tuntui selkeästi pehmeämmältä. Nyt olen siis ottanut tuon aspiriinikuorinnan takaisin, mutta hieman eri syystä.
Ottaisin mielelläni vastaan vinkkejä, miten kotioloissa voisi aknea ja kipeitä finnejä hoidella. Jos siellä teistä jollain olisi kokemusta/tietoa tai ihan mitä vain, mikä voisi tässä tilanteessa auttaa! Ihotautilääkärin vastaanotto maksaa mammonaa ja kosmetologihoidot myöskin. Mielelläni menisin molempiin, mutta tässä kohtaa tosiaan tulee rahatilanne vastaan. Tietenkin, jos tilanne tästä pahenee, niin eihän se auta muu kuin kipaista terveyskeskuslääkärin vastaanotolle ja sitä kautta lähetteellä ihotautilääkärille. Se vaan on sitten niitä viimeisimpiä keinoja, sillä se touhu vie aikaa, kuten kunnallisella yleensäkin. Saa siis tarjota myös niitä ammattilaispalveluja, jos jolla kulla semmoisia on tarjota… hih! 
No joo, leikki sikseen. Tulipahan avauduttua, kiitos, että kuuntelitte. Ehkä tämä kiukku ja turhautuminen tästä pian laimenee nyt kun pääsi vähän purkamaan, toivottavasti ainakin. 😉
Mukavaa perjantai-iltaa! Täällä yritetään rentoutua ihanan Mamma Mia! -leffan parissa. 🙂

33 kommenttia “Räjähtänyt naama

 1. Ouch. Kuulostaa kipeältä 🙁 🙁 Luuletko, että teit liikaa yhdelle illalle? Auttaisiko, jos antaisit vain olla? Pesu vedellä ja rasvaa. Eikä missään nimessä meikkiä vaan annat ihon rauhottua.<br /><br />Meillä on myös käytössä tuo kookosrasva. Tyttärelläni on H Y V I N kuiva iho, oliiviöljy ja kookosrasva auttavat edes jonkin verran.<br /><br />Zemii ja toivottavasti iho rauhottuu <3 <3 <3<br /><br />-S-

 2. Tuota aspiriinikuorintaa oliskin mielenkiintoista koittaa.. Onkohan se miten raju iholle?

 3. Voi inhottavuus! Itselläni ei ole kokemusta aknesta, ja tuntuu pahalle että sain " shokin" muutamista hormoninäpyistä, jotka iski nyt raskaudessa. Ne katosi yhtä nopsaa kun tulikin ja ei tietenkään ole verrattavissa missään suhteessa akneen, joka usein on kivuliaskin tulehtuesaaan!? . Muutama ystävä on saanut<br />tehokkaan lääkekuurin, josta oli apua tai sitten sarjahoito juuri kosmetologilla ( mutta se maksaa kyllä inhottavan paljon ), e-pillerit auttaa toisilla!? Tsemppiä ja toivottavasti joku osaisi auttaa kotikonsteissa!

 4. Jätä iholle levitettävät meikit. Mulla henk.koht. Katosi ajan kanssa suuri osa näppylöistä ja finneistä (ja punotus), kun lakkasin käyttämästä meikkivoiteita ja puuteria 🙂 kesän olin ilman mitään j huomasin, kuinka hyvää tekikään. Sen jälkeen en ole mitään käyttänytkään,- eikä sen puoleen ole tarvettakaan. <br /><br />Tekis mieli suositella myös noita markettien pari euroa maksavia savinaamioita ym hoitavia, mutta oikeasti en tiedä miten ne käyttäytyis sitten niin rikkinäisellä iholla. Vaikka puhdistaviahan ne on, ei kai siinä mitään häviä vaikka kuukauden kokeiliskin (mulla atooppinen ja tosi herkkä iho, on voinut tosi hyvin kun rupesin käyttää niitä tököttejä). <br />

 5. Hei Irina! Suosittelen Avitcid-voidetta. Siinä on vaikuttavana aineena tretinoiini eli A-vitamiinihappo: tehoaa näppylöihin, mutta toimii samalla myös antiaging-voiteena silottaen ihoa eli aikamoinen ihmevoide. Avitcid on reseptilääke, mutta viimeksi sain reseptin ihan yleislääkäriltä.

 6. Tulehtuneelle iholle en suosittelis noin kovia käsittelyjä. Tota neitsytkookosöljyä vaan. Epäpuhtaudet tulee aina jostain syvältä – kannattaa tarkistaa ruokavalio! Sitruuna (esim veden joukossa) puhdistaa ja kirkastaa, avokado ja lohi rasvaavat terveellisesti, maitotuotteet ja kevyttuotteissa (mm. raejuustot, mehukeitot) käytetyt lisä- ja väriaineet pois kokonaan.

 7. Mä en usko, että tein liikaa. Käytin kuitenkin kookosöljyä, joka tasapainottaa veden aiheuttamaa kuivumista. Aspiriinin kanssakin yritin olla varovainen etten pahasti repisi avoimia haavoja. Mä en käytä meikkivoidetta kovin usein. Olen tosi paljon (liian paljon, mutta tässä kohtaa ehkä ihan hyvä) kotona, jolloin kasvoilla ei ole mitään meikkiä. Ja meikit niinä päivinä kun käytän puhdistan huolellisesti. Aspiriiniakin käytän vain max joka toinen päivä. Tai silloin kun keratosis pilarista kuorin pois, niin tein kuorinnan joka toinen ilta.<br /><br />Aamuisin olen yleensä vain pyyhkinyt kasvot kasvovedellä – vältellyt liiallista veden kanssa lotraamista – ja lisännyt kosteusvoiteen, joka on tuota samaa Yves Rocherin Pure System-sarjaa. Tai sitten olen vain korvannut kasvovoiteen kookoöljysipaisuilla. Luin joskus jostain, että kookosöljyn lisäksi voi laittaa vielä jotain tavallista kosteusvoidetta. Silloin kun taistelin keratosis pilarista vastaan, laitoin oikeasti jalkavoiteeksi tarkoitettua Eucerinin voidetta kasvoille, sillä siinä on 10% karbamidiä, joka todella kosteuttaa hyvin. Ihan vinkkinä vain tyttäresi iholle. :)<br /><br />Kiitos vielä ihanasta kommentistasi. <3

 8. Mä olen atoopikko eli hyvin herkkäihoinen ja silloin kun joka toinen ilta kuorin sitä inhottavaa keratosis pilarista iholtani, niin ihoni ei kyllä ärtynyt. Kovin rankalla kädellä ei toki kannata sitä aspiriinia ihoon hieroa, mutta kun kuorinta on tehty ja perään laittaa kosteusvoiteen niin pehmeyden tuntee ihanasti sormissa kun sivelee kasvoja. 🙂

 9. Ei sitä pidä pahoitella, jos saa finneistä shokin. Meillä kaikilla on omanlainen iho ja jos finnejä ei normaalisti ole, niin kyllä niiden ilmaantuminen harmittaa. Kyllähän minäkin täällä mietin, kun olen joskus kironnut paria hassua näppyä. Tosin mulla on aina ollut huono iho enkä koskaan ikinä saa nauttia kauniista ihosta, missään päin vartaloani. Sen kanssa on vaan opittava elämään. Kivuliaitahan nämä juuri nyt ovat, mutta ehkä se pian helpottaa!<br /><br />Onhan akneen vaikka mitä kuureja, esimerkiksi Roaccutan, mutta se on kuulema sellainen tappolääke, että olisi aika hurjan pelottavaa jos se joutuisi aloittamaan. Toivotaan, että kotihoito auttaa. Kiitos ihanasta kommentista! <3<br /><br />

 10. Mulla on Freemanin suklaa-mansikkanaamio, sitä voisin laittaa testiksi hetkeksi vaikuttamaan pahimmalle alueelle. Ja onneksi meikkiä en käytä kovin usein eli ei tarvitse sinänsä koko ajan olla pakkelit naamassa. 🙂

 11. Kiitos näistä huomioista, vaikka tokihan näitäkin tietty on ajatellut. Lohi on terveellistä, harmi että vain niin kallista. Vettä syön ihan hyvin, mutta tietty siihen voisi lisätä tilapäisesti sitä sitruunaakin. Keinotekoiset makeutusaineet on huono juttu ihan yleisestikin, mutta mehukeitto on hinnan takia light-versiota. Sitä tosin käytän hvin vähän kerrallaan aina… sen voisi kuitenkin vaihtaa sokerilliseen. Mutta ei kai se sokerikaan ole hyvä finnejä ajatellen?

 12. Hmm..Niin kuin joku sanoi, niin ruokavalio on yksi iso tekijä. Mulla nyt joulusta ja senkin jälkeen naama kukkinut enemmän. Ihanista ruoista ja siitä ah ihanasta suklaasta tulee aina. Mut sen tietoisen riskin otan sitten kun suklaata naamaani mätän. Mietin nyt vaan silti sitä kookosöljyä..kun sanoit että sitä oot alkanut käyttämään kasvoilla päivittäin. En nyt tiedä hierotko kunnolla, poistat meikit vai miten mutta mä kyllä jättäisin ehkä sen pois..:o Tai välttää ainakin hieromasta leuan ja suun alueelle kun se on mulla itelläni ainakin just rasvaisin/näpyille alttein kohta kasvoissa. Ja kun se on öljyä niin se voi kyllä tukkia kunnolla kasvojen ihoa. Muualle kehoon käytän sitä ite kosteuttajana. Kasvojen iho tarvitsee kyllä kosteutusta eli rasvaakin mutta jos tilalle keksisi muun hyvän vaikka rasvan. Naamanpuhdistukseen mä suosittelen ihan nykyään marketistakin saatavaa tuota Neutrogenaa. Se on oikeasti todella hyvää, silmänympärysihoa pitää välttää eli ei silmämeikinpoistoon mutta muuten toimii. Neutrogena visibly clear 2-in-1 samassa on wash ja mask. Kirkastaa ihoa samalla ja ehkäisee näppyjen syntyä. Niiltä löytyy kuorintavoidetta ja apteekista rasvoja ja muita. Jos näppyjä on alkanut huom. enemmän ilmestymään kasvoille sen jälkeen kun aloit käyttämään kasvoilla kookosöljyä..? Sitten on tietty stressi ja ne hormonit mitkä aiheuttaa kans. Joku uusi aine kasvoilla, voide, meikki tms mikä ei ole sulle sopiva?<br />ps.tuun ens viikolla käymään jos soppiii:) <3

 13. Niin ja yhtään ei sais ainakaan kosketella tai näprätä!! se pahentaa a i n a, oikeasti. eli näpit irti näpyistä! Pikkufinnit lähtevät usein parissa päivässä, kun ne kuivahtaa ja ei koske ollenkaan niihin. Mut nyt ajattelin just että se kookosöljy voi ehkä pahentaa vielä jos käytät sitä nyt, ja varsinkin sinne leuan alueelle…

 14. <3 <3 <3 <br /><br />Kiitos vinkistä. Olemmekin tänään menossa etsimään taas uutta rasvaa, jota voisi kokeille minin ihoon.<br /><br />Ihanaa päivää Irina <3

 15. Jos tule vaan suun ympärille näppyjä niin googleta perioraalidermatiitti. Jos se ei olekaan akne vaan se?

 16. Kunnollinen ruoka on valitettavasti kalliimpaa 🙁 Mutta ei onneksi ihan hirveästi, jos on valmis nipistämään jostain muusta. Esimerkiksi meillä säästetään kosmetiikasta – molemmilla käytössä vain muutama tuote. Koska kroppa ja iho ravinnon ja elämäntapojen myötä on hyvässä kuosissa, ei miljoonalle eri hoitotuotteille, meikeille tai apteekkitököteille ole tarvetta. Mies etenkin on kärsinyt ihon epäpuhtauksista, mutta ne lähtivät noin viikossa kun veden määrää ja puhdistavia ruokia lisättiin! <br /><br />Ja olet oikeassa, ei sokerikaan ole hyväksi (se valkoinen perussokeri). Voithan tehä ite mehukeittoa pakastemansikoista, perunajauhoista ja vedestä, se ei paljoa maksa, on sokeritonta (paitsi marjojen oma sokeri) eikä taatusti sisällä lisä- tai väriaineita 🙂

 17. Oijoi auts 🙁 Itselläni on myös atooppinen iho, mutta se ei oireile noin kuin siulla. En tiedä, onko tästä nyt mitään apua, mutta kerronpa kuitenkin: Iholla näkyy oman suoliston tila, samoin kuin myös stressi ja hormonit. Mulla iskee hirveän kipeä ihottuma varsinkin kasvoihin, kun olen repsahtanut maitotaloustuotteisiin (kaikki maitoproteiinit!!) ja munaan (heh ;D). Kun olen repsahtanut esim juustoon, suklaaseen, jugurttiin, niin kyllä naama räjähtää kipeälle ihottumalle 🙁 Vaatii aikamoista itsekuria olla poissa noista aiheuttajista. Täällä oli moni muukin sitä mieltä, että ruokavalio! > Hyvät lääkevoiteet on paikallaan tarvittaessa. Ai, niin maitohappobakteerit ei kai ois pahasta, sisäisesti jotain laadukasta öljyä (itse käytän kylmäpuritettua tyrniöljyä).<br />Rutistus <3 Soili DM Koti

 18. Joo, tämän jalkavoide (karbamidi) hommelin luin joskus Ostolakossa-blogista. 🙂

 19. Maanvaiva, pitää tutkia tuota. Joskus ihotautilääkäri sanoi, että toi mun suun ympärille ilmaantuva akne olisi POD.

 20. Rebecca, juu kyllä se vaan on niin, että vaikka hyvä ja terveellinen ruoka on kallista, niin jo pienilläkin valinnoilla voi tehdä terveellistä ruokaa ja jos tosiaan ajatusta käyttää ruokaostoksilla, niin ei se välttämättä tuhottomia maksa. Pitäisi vaan jaksaa keskittyä tuohon ruokapuoleen paremmin. 🙂

 21. Tule ihmeessä piipahtamaan! :)<br /><br />Mä en jotenkin jaksa uskoa, että tää on näin paha kookosöljyn takia. Käytinhän sitä tuossa taannoinkin eikä moista ongelmaa tullut. Mutta pidän kyllä mahdollisuudet avoimina ja en tyrmää kokonaan ajatusta, että kookosöljykin voisi pahentaa. Yksi vaihtoehto on tietty lääkitys, joka voi aiheuttaa muutoksia ihoonkin, mutta kaikki oikeastaan selvii vain ajan kanssa. Kiitos mielipiteestä ja ajatuksista! 🙂

 22. Ja koitan olla nyppimättä, yritän tosissani (joskus vaan ihan vahingossa kädet eksyy kasvoille ;)). 🙂

 23. Luojan kiitos, mulla ei maitotuotteet aiheuta aknea, sehän tästä vielä puuttuisikin! Kyllä mun on ehdottomasti yritettävä paneutua ruokavalioon, ei siitä ainakaan haittaa terveydelle ole, vaikka tämä aknen puhkeaminen ei osoittautisikaan ruokavalion syyksi. 🙂

 24. Kokemusta on aikuisiän aknesta, enemmän kuin kotitarpeiksi. Kärsin 20 vuotta siitä ja iho oli pahimmillaan todella tulehdustilassa, ihan täynnä märkiviä finnejä ja paiseita. Mulla ei siihen auttanut kuin Roaccutan. Se on isotretinoiinivalmiste ja sitä määrää vain ihotautilääkärit. Ja se on kallis kuin piru 😉 Eli se ei taida olla se mitä sinä nyt haet, joten kerron lyhyesti vain muutaman itse hyväksi havaitsemani ihonhoitotuotteen. <br /><br />Ensinnäkin olen huomannut, että mun iholle sopii kaikkein parhaiten herkälle ja jopa kuivalle iholle tarkoitetut putsarit, vaikka ihotyyppi rasvainen onkin. Vuosiä käytin ties mitä akne-ihon putsareita ja ne vain kuivattivat ihoa niin, että pyrki kompensoimaan tilannetta rasvoittumalla entistä pahemmin. Sitten kun siirryin miedompiin putsareihin, tilanne rauhoittui vähäsen. Yksi halpa ja minun iholleni erinomaisesti sopiva putsari on Erisanin puhdistusgeeli. Sitä saa melkein joka marketista eikä maksa montaa euroa :)<br /><br />Hyvä, kevyesti kuoriva ja ihoa tasoittava naamio on Lushin Mask of Magnaminty. Mä en suostu enää elämään ilman sitä 😉 Toinen hyvä tuote Lushilta on näppyjen paikallishoitoon tarkoitettu Grease Lightning. Multa se karkoittaa "kukinnot" leukaperistä parissa päivässä eikä kuivata ihoa korpuksi, kuten monet finnien paikallishoituotteet tekee. <br /><br />Jos lääkärillä olet käymässä, niin jo mainitun Avitcid-voiteen lisäksi voisit harkita jos pyytäisit reseptiä myös Dalacin -merkkistä voidetta. Pyydä lääkäriä ainakin kertomaan siitä. Mulle oli siitä apua aikanaan, ja muistaakseni ihan yleislääkäri sitä mulle määräsi. <br /><br />Toivottavasti saat ihosi pian kuntoon taas 🙂 Tiedän miten inhottava tauti akne voikin olla.

 25. Pitää vaan muistaa, että eihän noi auta mitään jos kertaluontoisesti silloin tällöin käyttää 🙂 Ja että pitää olla just oikeita sun iholle. Ehkä joku rauhoittavaa aloe veraa sisältävä? Halpojahan noi on onneksi kuin mitkä 🙂

 26. Omalle iholle sopivat tuotteet on itse asiassa aika vaikea löytää, varsinkin kun ihon ongelmat on mulla näin moninaiset. Mutta ehkä kärsivällisyydellä ja kokeilemalla löytyy! 🙂

 27. Mulla on muistaakseni Dalacinia joskus vuosia sitten ollutkin. Ja herkälle iholle tarkoitettuja tuotteita pyrin käyttämään muutenkin. Mä olen niin herkkäihoinen, että luulen niiden olevan mun iholle pidemmällä juoksulla parempia kuin rasvaiselle iholle tarkoitetut tuotteet. No askel kerrallaan nyt ja hiljalleen eri juttujen kokeilua ettei tuu liikaa lotrailtua erilaisilla mömmöillä. 😉 Mietin, että taidan käyttää tuon Skinorenin ensin pois ja sitten jatkossa pyytää tuota Avitcidia. Ellei nyt sitten Skinoren osoittaudu täysin flopiksi heti alkuunsa.

 28. Kiitos linkkivinkistä, käyn tutustumassa! Hiilareiden vähentämistä olen harkinnut muutenkin ja jos siitäkin voi olla apua, uskoisin. 🙂

 29. Googletapa huviksesi &quot;maitotuotteet tulehdus&quot;. Saatat oppia uutta. ;•) Sata vuotta vanha väite, että aikuisen ihmisen pitäisi juoda maitoa kalsiumin saannin takia on, anteeksi vain, hevonsontaa. Rutkasti kalsiumia saa mm. tummanvihreistä kasviksista (esim. lehtikaali, parsakaali, pinaatti), joissa se myös on ihmiselle huomattavasti paremmin hyödynnettävässä muodossa kuin maidossa. Maito on vastasyntyneiden ja vasikoiden juoma. Piste. Opiskelkaa jos ette usko. ;•)<br />
  <br />
  Mitä tulee hiilareihin; huonot ehdottomasti pois kokonaan! Eli sokeri, pastat, riisit, jauhot (etenkin valkoiset). Ihminen ei tarvitse raffinoitua sokeria mihinkään. Hyviä hiilareita saat kasviksista ja marjoista, ja jos käytät viljatuotteita niin täysjyvästä. Jälkimmäistäkin tosin kannattaa käyttää vain pieniä määriä ja suosia ennemmin monipuolisesti kasviksia, joita suomalaiset syövät yhä edelleen naurettavan vähän. Kuidut esim. siemenistä (pellavansiemenrouhetta 2 rkl pv) sekä noista kasviksista. Ja epäilijöille tiedoksi; KYLLÄ, niistä saa heittämällä helposti tarvittavan kuitumäärän kun vaivautuu hiukan suunnittelemaan ruokailujaan ja on muutenkin kiinnostunut siitä miten ravinto ihmiseen vaikuttaa. Suosittelen opiskelemaan aihetta. Suomessa nojataan aivan liikaa jeesuksenaikaisiin kansanuskomuksiin ravintoasioissa tyyliin &quot;pitää syödä kuusi palaa leipää päivässä&quot; (sairasta!), tai &quot;Ilman maitoa tulee osteoporoosi&quot; (voi hohhoijaa…..) tai &quot;Peruna on parasta ja vitamiinipitoisinta ruokaa&quot; (tämä on jo vitsinäkin vanha juttu). <br />
  <br />
  Ja vielä loppukaneettina kommentti väittämään &quot;terveellinen ruoka on niin kallista&quot;; Oikeasti….?? OIKEASTI?!? Olihan tämä huono vitsi jota en vain ymmärtänyt, olihan…..?!? Kokeilkaapa ensi alkuun kiskaista itsenne sieltä &quot;emmä viitti&quot;-alueelta ja eineshyllyjen välistä ja OPETELKAA KOKKAAMAAN ITSE. Sen jälkeen jokainen voi kävellä paikalliseen ruokakauppaan ja zekata kuinka helvetin &quot;kalliita&quot; ovat esim. lantut, punajuuret, kaalit, porkkanat, sipulit, sellerit, zuccinit, tomaatit, omenat, banaanit, greipit, broileri, seiti, pangasius, maapähkinät, auringonkukansiemenet, jne. jne. jne., I think you got the point…..??? Ja menkää metsään syksyllä; keräsin juuri itse pakkaseen 10 litraa puolukoita ja 5 litraa suppilovahveroita. Elämä on jatkuvia valintoja, tässä tapauksessa omalle itselleen joko terveellisiä tai epäterveellisiä sellaisia. Helvetin iso osa on pelkästään omasta viitsimisestä kiinni, ei kaiken tarvitse aina olla valmiiksi pureskeltua ja eteen kannettua. <br />
  <br />
  Ja mitenkö tämä liittyi iho-ongelmiin? Jos sitä pitää edes kysyä, niin sitten voi ihan kaikessa rauhassa jatkaa niiden lukemattomien ihmevoiteiden käyttöä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *