Legenda Jouluruususta

Pian koittavan joulun kunniaksi ajattelin julkaista uudelleen viime vuoden postaukseni Jouluruususta. ūüôā


Eräänä yönä kauan kauan sitten vaelsi kolme Itämaan tietäjää kohti pientä tallia Beetlehemissä. Tietäjät olivat viemässä kultaa, suitsuketta ja mirhaa Kristus-lapselle. Matkallaan he kulkivat ohi paimenten, jotka olivat kedolla vartioimassa laumaansa.


jouluruusu_asfaltti_lnab.jpg
Myös pieni paimentyttö Madelon oli kedolla. Kuultuaan tietäjien määränpäästä hänkin halusi kunnioittaa luvattua Messiasta ja lähti matkaan. Beetlehemissä Madelon kuitenkin huomasi, että hänellä ei ollut antaa vastasyntyneelle mitään, eikä hän uskaltanut astua talliin. Paimentyttö oli köyhä ja hän tunsi itsensä avuttomaksi ja onnettomaksi. Surullisena hän lähti vaeltamaan pitkin laaksoja etsien kukkia, mutta ei pakkasyönä löytänyt nupun nuppua. Madelon palasi tyhjin käsin ja jäi itkemään tallin ovelle.

helleborus_vaaka_y3et.jpg
Enkeli, joka oli nähnyt tytön surun, laskeutui tämän vierelle ja pyysi katsomaan maahan. Paikkaan, johon Madelonin kyyneleet olivat tipahdelleet, oli kasvanut kaunis valkoinen ruusupensas, joka nosti varttaan kimmeltävän kuuran alta.

jouluruusu_ruohikko_lecy.jpg
РSinun jouluruususi ovat arvokkaampia kuin kulta, suitsukkeet ja mirha, sillä ne ovat syntyneet nöyrästä ja aidosta rakkaudesta, enkeli kuiskasi Madelonille, joka poimi ruusut ja vei ne Jeesus-lapselle.

helleborus_8yr7.jpg
”Ruusut on liitetty Jeesuksen syntym√§√§n jo Vanhan Testamentin ennustuksissa. Ruusua pidet√§√§n my√∂s Neitsyt Marian symbolina ja er√§√§n legendan mukaan Marian jokaiselle maahan painamalle askeleelle Beetlehemin tallin edustalla kohosi ruusu.
Jouluruusu on Suomessa j√§√§nyt suosiossa joulut√§hden ja hyasintin varjoon. Jouluruusu ei varsinaisesti ole ruusu, vaan Kaakkois-Euroopan vuoristosta per√§isin oleva leinikkikasvi.”
Onko teille jouluruusu tuttu?

Teksti: Joulutaika – Porvoon joululehti
Kuvat: www.huiskula.fi–¬†
Irina / White & Fresh - -

16 kommenttia “Legenda Jouluruususta

 1. En ole ennen tätä vuotta koskaan törmännyt jouluruusuun. En kyllä ookkaa mikkää hortonomi :)<br />Vasta blogimaailmassa olen nähnyt näitä kaunokaisia ja voisin passelisti tollaisen kyllä hankkia.

 2. Viime vuonna törmäsin ekan kerran jouluruusuun kukka-asetelmassa. Tänävuonna niitä on jo meilläkin myynnissä ihan omana kukkanaan ja ovat tosi ihania! Taidan tahtoa sellasen omaksi:)

 3. Kaunis tarina, jota en ollut ennen kuullutkaan. Jouluruusukin on uusi tuttavuus, tosin m√§ en paljoa kukista muutenkaan tied√§. Olen onnistunut "tappamaan" jopa kaktukset, vaikka yritin ihan ohjeen mukaan niit√§kin hoitaa…. ;)<br /><br />Miia (ei kirjautunut)

 4. Tuota legendaa olen jo vuosia rakastanut ja viime jouluna vein sellaisen kummitätini sairasvuoteen viereen. Mielestäni se sopi hentona ja hauraana riisuttavana olevan vanhuksen luo ja siellä se kukki vielä kun kummitäti nukkui ikiuneen.

 5. Kaunis ja herkkä tarina, kaunis ja herkkä kukka.<br />Liikutuin.

 6. Outi: Min√§kin kuulin siit√§ ensimm√§isen kerran vasta tuo jutun lukiessani. Harkitsin jopa moisen hankkimista, mutta luin, ett√§ se on tosi myrkyllinen. J√§in miettim√§√§n, osaisiko kissa vaistota sen myrkyllisyyden ja j√§tt√§√§ j√§yst√§m√§tt√§…<br /><br />Anne: Oletko kukkakaupassa t√∂iss√§? :)<br /><br />Miia: Aika hiljaista on kasviosastolla nyt mullakin. Mulla on vuosia ollut kultak√∂ynn√∂ksi√§, mutta nyt nekin on viskattu menem√§√§n. Jatkossa panostan leikko- ja tekokukkiin. :D<br /><br />Fred: Kaunista! *halaus*<br /><br />musta peltikatto: Min√§kin liikutuin. N√∂yryydest√§ ja vilpitt√∂myydest√§ syntynyt kukka, koskettavaa ja kaunista.

 7. Kaunis ja hauraan n√§k√∂nen kukka, jota en ole ennen n√§hny, johtuuko siitt√§, ettei meill√§ ole sis√§ll√§ kukan kukkaa kissojen takia eli t√§ll√§ hetkell√§ en harrasta kukkia sis√§tiloissa ūüôā <br /><br />Ei varmaan kannate ottaa kottiin kissaperheeseen, jos myrkyllinen, samoin lapsiperheeseenk√§√§n en suosittele, jos pieni√§ lapsia mitt√§√§n v√§h√§nk√§√§n myrkyllist√§, ellei nosta niin korkealle ettei lapset/kissat yll√§ ūüôā <br /><br />Mie keksin miten saat ihailtua kotonaki tuota kaunista kukkaa..tulosta v√§rikuva ja tee taulu ūüôā Vaikka postikortin kokonen ūüôā tai teet√§ kuva :)<br /><br />Hieno uus ulkoasu blogilla ūüôā

 8. Me√§n Satu: N√§in my√∂s ajattelin, etten hanki. Joulut√§htikin on kai myrkyllinen, mutta siit√§ ei voi joustaa. Joulu ei ole joulu ilman joulut√§hte√§. <3<br /><br />Tauluidea on ihana ja kiitos ulkoasukehusta, halusin hieman selkeytt√§√§ ja raikastaa ulkoasua. ūüôā

 9. T√§√§ uusi ulkonak√∂ on toooooosi hyv√§! <3 Selke√§ ja hillityn hallittu! ūüôā

 10. Minulla oli viime jouluna jouluruusu. Se on kaunis, herkk√§ ja erilainen joulukukka. Hankin sen t√§n√§ jouluna taas ūüôā

 11. Multa voi j√§√§d√§ t√§n√§kin jouluna v√§liin, mutta tuntuu, ett√§ jouluruusu yleistyy koko ajan enempi ja enempi joten ennen pitk√§√§ voi l√∂yty√§ t√§√§lt√§kin ūüôā

 12. Multa j√§√§ t√§m√§kin joulukukka v√§liin, vaikka tosi kaunis onkin. Seuraavasta p√§√§tellen tuntuu vain silt√§, ett√§ viherkasveja sy√∂v√§ ADHD ja Jouluruusu eiv√§t sovi yhteen:&lt;br /&gt;&lt;br /&gt;&amp;gt;&amp;gt;Jouluruusut (Helleborus)&lt;br /&gt;Kasvi voi aiheuttaa vakavan myrkytyksen ja jo pienen m√§√§r√§n sy√∂neelle oireita.&amp;gt;&amp;gt; &lt;br /&gt;&lt;br /&gt;<a rel="external nofollow" href="http://www.hus.fi/default.asp?path=1,28,824,2049,2265,2260,26270#J<br&quot; target="_blank">http://www.hus.fi/default.asp?path=1,28,824,2049,2265,2260,26270#J<br</a&gt; /&gt;&lt;br /&gt;Mik√§ siin√§ on, ett√§ kaikki n√§m√§ joulukukat ovat enemm√§n tai v√§hemm√§n myrkyllisi√§ ūüôĀ Ja mik√§h√§n siin√§kin on, ett√§ meid√§n ADHD on just niin aivoton tapaus ett√§ sy√∂ vaikka pikkukivi√§ ihan vaan huvikseen…?

 13. Eläin- ja varsinkin kissaperheessä kukat on tooosi hankala juttu monesti. Varmaan vain harvat kissat eivät osoita kiinnostusta kasvillisuuteen. Edellinen kissani tykkäsi kans nakertaa (tai yrittää lähinnä) tulppaaneja ja ruusuja. Ei tosin onneksi sen enempää, sillä nekin käsittääkseni ovat myrkyllisiä, varsinkin tulppaanit.

 14. Mulle jouluruusu tuli tutuksi vasta t√§n√§ vuonna. Tai no, oon m√§ n√§hnyt joka paikassa nuita jouluruusuja, mutten ole tiennyt niiden liittyv√§n jouluun saatika olevan nimelt√§√§n jouluruusuja ūüėÄ

 15. Hyasinteilla ja Joulut√§hdill√§ on niin vahva asema joulukukkamarkkinoilla, ett√§ siin√§ h√∂t√§k√§ss√§ ei v√§ltt√§m√§tt√§ kovin helposti saa muut kukat sijaa. ūüôā

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *