Lasipurkit

Viime viikolla kaivelin lapsuudenkotini kaappeja ja käsiini osui Riihimäen lasitehtaan valmistama Ilves-tölkki. Sehän sitten siltä seisomalta lähti mukaani. Näistä purkeista pyydetään aika paljon kirppareilla ja muualla. Lasin laatu on ollut aina hyvä ja sillä menekkikin on ollut runsasta. Ja onhan se näin, näillä Riihimäen Lasin lasipurkeilla onkin jo ikää ja silti ovat kestäviä.
Riihimäen lasitehtaan tunnusmerkiksi muodostui aikanaan juurikin tämä Ilves. Tehdas oli toiminnassa vuosina 1910-1990. Tehtaan suunnittelijoiden joukossa on ollut muun muassa myös Timo Sarpaneva, joka on kuulu esimerkiksi omasta nimikkopadastaan.
IMG_6989.JPG

IMG_6992.JPG

Tämä Ilves-tölkki sai sisuksiina tattaria. Juuri sopiva hiutaleille, jauhoille ja muille kuivatarvikkeille.

IMG_7002.JPG

IMG_7006.JPG

Ja uudella dymolla kirjuuttelin tarran tölkin kylkeen.
Clas Ohlsonilta muiden ostosten lisäksi mukaan tarttui iso kahden litran lasitölkki. Kannen silikonitiiviste ja klipsikiinnitys pitävät sisällön turvassa.

IMG_6990.JPG

IMG_6991.JPG

Tämä tölkki sai asukiksi muroja. Olen jo hetken etsinyt sopivaa säilytysastiaa muroille. On ollut hieman hankalaa, kun muroja on niin paljon, että ei herkästi mahdu koko paketin sisältö yhdellä kertaa purkkiin.

IMG_6997.JPG

IMG_6998.JPG

IMG_7007.JPG

IMG_7008.JPG

Siinä ne nyt nököttävät. Mielestäni niin söpöt purnukat ja vähän niinku olis itte tehnyt. 😉 Kelpaa olla tuossa tasolla näkyvillä. 🙂

16 kommenttia “Lasipurkit

 1. Mulla on kanssa useita noita vanhoja keittiötölkkejä- ainoa mikä niissä ei kestä on kannet! Useissa joko kadonneet tai ruostuneet. Jos löytäisi jostain niihin natsaavia kansia uusina niin olisi kyllä loisto juttu 🙂 Ootko jo dymo koukussa? 🙂

 2. Ihanat Ilves-tölkit! 🙂 Ja hienoa, että purkeissasi on kannet ehjinä ja tallessa, minultakin löytyy pari Riihimäen purkkia, mutta ovat kannettomia.

 3. Aika tyly tuo kommentti Sarpanevasta, ihan kuin pata olisi ainoa mitä hän on tehnyt ja mistä hän on kuuluisa! Ja miten niin &amp;quot;nykyisin&amp;quot;? Hän oli maailman tunnetuimpia lasitaitelijoita jo 50 vuotta sitten.&lt;br /&gt;Hiukan respektia suurelle taiteilijalle!&lt;br /&gt;<a rel="external nofollow" href="http://muistot.hs.fi/muistokirjoitus/1867/timo-sarpaneva&quot; target="_blank">http://muistot.hs.fi/muistokirjoitus/1867/timo-sarpaneva</a&gt;

 4. Kiitos! Teksti-ideasta ei voi valitettavasti kunniaa ottaa, mutta kyllä vaan tykkään noista. Ovat vähän niin kuin elämänmakuisen näköisiä nyt 🙂

 5. Tuon mun purkin kansi ei ollut lainkaan ruostunut, todella priimakunnossa! 🙂 Dymo-koukussa en voi sanoa olevani, oon tekstaillu tarroja tässä aina tarpeen tullessa, vaikka minäkin kyllä luulin käveleväni dymon kanssa ympäri kotia etsiskelemässä nimikoitavia juttuja 😀

 6. Saiskohan noihin mistään kansia vielä? Olisko jossain olemassa myynnissä sopivia kansia… ?

 7. Nyt täytyy kyllä valitettavasti olla vika lukijan silmissä ja tulkintatavassa, jos tekstini ottaa millään tavoin tylynä tai loukkauksena. 🙂

 8. Minä en kyllä yhtään noin tulkinnut Irinan kommenttia Sarpanevasta. Hänhän mainitsi tuon padan yhtenä _esimerkkinä_ kaikesta siitä, mistä Timo Sarpaneva on kuuluisa. &lt;br /&gt;&lt;br /&gt;Mitä näihin purkkeihin tulee, niin ai että ovatkin kivan näköisiä. Tyylikkäitä, ajattomia ja silti niissä on sellainen viehättävä kotikutoisuuden maiskahdus mukana. Ilves-purkki hallitsee näemmä arvokkaan ikääntymisen taidon 🙂

 9. Kiitos kaunis ystävällisestä kommentistasi Dara. &amp;lt;3 Siellä lukeekin nyt sana &amp;quot;esimerkiksi&amp;quot;, sillä lisäsin sen sinne, jotta jatkossa vältyttäisiin noin metsään meneviltä tulkinnoilta. En tosin edelleenkään usko, että ilman sitä sanaa tuon olisi voinut tylysti ja epäkunnioittavasti käsittää. ;)&lt;br /&gt;&lt;br /&gt;Riihimäen lasista lueskellessani huomasin, että siellä puhuttiinkin lasin kestävyydestä ja onhan se niin, että ennen vanhaan tavarat vielä kestivät, niiden valmistamiseen käytettiin enemmän aikaa ja huolellisuutta. Kiva juttu, että on vielä olemassa näitä vanhempia tavaroita. Nätit ovat purkit kyllä ja sopivat niin moderniin kuin vähemmänkin moderniin keittiöön. 🙂

 10. Joo jostain syystä noi riihimäen purkit liikkuu ilman kansia, ehkä niissä siis yleisemmin noita ruostumisia 🙂

 11. Gingerillekin just kommentoin, että oliskohan noihin vanhoihin purkkeihin jossain sopivia kansia saatavilla?

 12. No nyt teksti tosiaan on muutettu, nykyisin-sana poistettu ja lisätty esimerkiksi-sana. Ajatushan muuttui ihan totaalisesti! Tulkintatavassani ei ollut vikaa, vika oli tekstissä, jos siitä voi saada eri käsityksen kuin mitä oli tarkoitettu.

 13. Tulkintatapojahan on toki aina erilaisia, mutta olen kuitenkin eri mieltä siitä, millaisen kuvan tekstistäni sai ennen muutosta. En ymmärrä, miksi olisin halunnut antaa tylyn kuvan Timo Sarpanevasta saati olla millään tavoin epäkunnioittava. Tietysti voisi myös ajatella, että kommentin jättäjäkin olisi voinut ennemmin kysyä, oliko tarkoitukseni olla tyly eikä olettaa. 🙂

 14. En missään nimessä olettanutkaan, että sinun oli tarkoitus olla tyly. Ymmärrän kyllä, että se oli tahatonta. Ja nythän se on korjattu, hyvä niin. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *